Kuber Pidi u Australiji – Trebinjski sveštenik koji je služio u crkvi pod zemljom

Autor: Redakcija i saradnici Foto: Agencije
TREBINJELIVE 12. 06. 2017. - 13:10h

Željeli smo da u rublici zanimljivosti objavimo članak o gradiću Kuber Pidi u Australiji, koji se nalazi pod zemljom.

crkva pod zemljom

Strahinja Janjić prvi sa lijeve strane.

U njemu se nalazi i srpska crkva. Želeći da vas upoznamo i sa ovom jedinstvenom crkvom, potrudili smo se da pronađemo fotografije koje će vam je dočarati. Na naše iznenađenje, prepoznali smo sveštenika Strahinju Janjića, koji je svojevremeno službovao u Trebinju.

On je izbjegao iz Mostara i službovao je kod nas u Trebinju, odakle je poslat da svoju službu nastavi u okviru Australijsko-novozelandske eparhije Srpske pravoslavne crkve.

Inače, Kuber Pidi je rudarski grad u sjevernom dijelu australijske savezne države Južna Australija. Nalazi se oko 800 kilometara sjeverno od Adelejda. Osnovan je 1915. godine, a ime su mu dali Aboridžini koji su ga i osnovali.

Njegovo ime u prevodu znači rupa.

U gradu živi oko 2.000 stanovnika, a zbog klimatskih uslova većina građevina nalazi se ispod zemlje. Grad je osnovan poslije otkrića bogatih nalazišta opala, koja su najveća u svijetu.

crkva pod zemljom

Kuber Pidi se zbog toga naziva „svjetskom prestonicom opala“. Klima ovih prostora je pustinjska sa izuzetno visokim dnevnim temperaturama koje često dostižu 40 stepeni Celzijusa.

crkva pod zemljom

Većina stanovnika zaposlena je u rudnicima opala, koji predstavljaju osnovicu razvoja grada. Stanovnici imaju kao i svi drugi koji žive u gradovima, svoje barove, prodavnice, pa čak i podzemno groblje.

crkva pod zemljom

Ovdje je kuću jednostavno proširiti. Potrebno je samo iskopati novu rupu. Pritom se možete i obogatiti, ako kopajući pronađete opal.

crkva pod zemljom

A nas Srba nema gdje nema. U Kuber Pidiju se pod zemljom nalazi srpska pravoslavna crkva Svetog Ilije Proroka, jedina takva u svijetu.

Pripada mitropoliji Australijsko-novozelandskoj i sagrađena je 1993. godine. Crkva je jedinstvena po tome što je izgrađena pod zemljom, na dubini od šest metara. Osim nje ispod površine smješteni su crkveni i parohijski dom, kao i crkvena škola.

crkva pod zemljom

Ikonostas je urađen od stakla i oslikan, a u zidu su isklesane freske.

crkva pod zemljom

Srbi koji su u Kuber Pidi dolazili trbuhom za kruhom imali su i potrebu za duhovnim, religioznim ispovijedanjem. Naši rudari koji su ovdje kopali poludrago kamenje, opal, tako su iskopali jedan od najljepših bisera ne samo srpske, pravoslavne, nego i ukupne hrišćanske kulture.

crkva pod zemljom

Tu se nekad nalazilo praistorijsko more, pa se zidovi sastoje od pijeska, kreča i slani su, tako da ih je nemoguće freskopisati. Freske, odnosno, bareljef ikone uklesane su u kamen iskopane crkve.

U hodniku, uklesana u zidu, nalazi se figura Svetog proroka Ilije. Iznad ikonostasa je Širšaja Nebes sa dva anđela sa strane. Na gornjem mjestu je Hristos, a na galeriji prikaz krštenja Hristovog.

TAGOVI:

Komentari

Vrlo lijep clanak

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja