Postoje profesije koje su "kao stvorene za nas", ali i one koje donose dobru zaradu a nisu baš "izbor" iz naših snova.

srce

Neke poslove bismo rado obavljali, druge radije izbjegli, ali postoje i oni koji jednostavno nisu dobri za naše srce.

Ako ste se prepoznali u grupi onih čije srce "ne skače" od radosti pri odlasku na posao onda će vam značiti, bar kao opravdanje ili olakšanje, otkriće do kojeg su došli ruski naučnici.

Raznim metodama ispitivanja i višegodišnjim istraživanjem ustanovili su da postoji veza između posla koji obavljamo i razvoja arterioskleroze osnove za sva kardiovaskularna oboljenja.

Čije srce je najugroženije?

Možda će u budućnosti mladi birati profesiju i na osnovu količine zdravstvenih nevolja koje određeno zanimanje može doneti.

Najugroženiji su oni koji se u radu suočavaju sa konstantnim psihoemocionalnim stresom, lepeza je široka od astronauta, pilota, rudara, kontrolora leta, preko menadžera u korporacijama (naročito u bankama), do novinara i ljudi koji su uključeni u transport.

Posljednjih godina je posao profesionalnih vozača jedan od ubjedljivo najstresnijih.

Naime, stresne situacije praćene su porastom brzine (to se odnosi na sve osobe koje voze, a naročito profesionalci reaguju na taj način).

Pri brzini od 50 kilometara na sat vozačev puls iznosi u prosjeku 73 otkucaja, dok se na 100 km/sat ubrzava do čak 97.

Banana hrana za zdravo srce

Svom srcu možemo mnogo “pomoći ako svakog dana pojedemo po jednu bananu pored toga što utiče na uspostavljanje normalnog srčanog ritma, može odlično “dopuniti" baterije nervnog sistema.

Banane pomažu i očuvanju proteina u srčanom mišiću, te održavaju potreban nivo kalijuma u ćelijama.

Odlična namirnica za srce je i orah. U sastav oraha ulaze materije koje čuvaju srce i krvne sudove od pogubnog uticaja holesterola.

Naravno, najispunjeniji smo ako volimo i ako smo voljeni, ako vodimo uravnotežen život u kome je moguće spojiti želje i mogućnosti, bez mnogo bola, patnje, bijesa i tuge....

Ipak, da li je to realno (dostižno)?

Mala tajna srčane pumpe

Naše srce je pumpa koja radi bez prestanka tokom čitavog života, nema pauzu, godišnji odmor, tajm-aut...

Ako želite da pomognete svom srcu, svako jutro prije ustajanja iz kreveta pritiskajte obe šake dovodeći ih u položaj pesnice kao da pumpate mišiće.

U isto vrijeme prste na nogama pomjerajte ka unutrašnjoj i spoljašnjoj strani. To su jednostavni trikovi i vježbe koje pomažu srčanom mišiću, a u isto vrijeme i "odlično" bude cijelo tijelo iz sna.