Sočni plodovi trešnje, čija se boja kreće od bijele do tamnocrvene, spadaju među omiljenije voće koje s nestrpljenjem čekamo da nam oboji proljeće.

tresnje

Još od davnina bile su na dobrom glasu. Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz ljekovitih svojstava, od lijeka za giht i artritis do hrane za dobar san.

Nekada dio narodne medicine, trešnje su danas cijenjene i u naučnim krugovima, te nismo daleko od dana kada će vam ljekar reći "uzmi 10 trešanja i nazovi me ujutru".

Zdravstvene dobrobiti ovog predivnog voća idu u korak s njegovim oblikom i bojom. Odličan su izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K, kao i minerala: kalijuma, kalcijuma, gvožđa, bakra, mangana, magnezijuma, fosfora i cinka. Sadrže vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline i nešto proteina i ugljenih hidrata.

Zbog bogatstva antioksidansa trešnje su izvrsni borci protiv slobodnih radikala. Posebno su bogate antocijaninima i proantocijaninima, koji im daju jarkocrvenu boju.

Ovi antioksidansi su odlični saveznici u suzbijanju simptoma astme i alergija, a poznati su i kao snažna prirodna protivupalna sredstva. Takođe, podstiču proizvodnju kolagena - proteina ključnog za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva.

Istraživanje sprovedeno na američkom univerzitetu u Vermontu dokazalo je da antocijanini djelotvorno ublažavaju upale mišića i grčeve u listovima.

Voćna dijeta

Svakodnevno konzumiranje 200 grama trešanja pomaže u prevenciji mnogih zdravstvenih problema. Zahvaljujući kalijumu ovo voće idealno je za pročišćavanje organizma, posebno kod osoba koje imaju problem sa zadržavanjem tečnosti.

Postoji dijeta sa trešnjama, koja se sastoji od ispijanja dva litra soka od trešanja dnevno, tokom tri dana. Ova dijeta oslobađa organizam od toksina i mokraćne kiseline, sagorijeva masti, i tako vam pomaže da izgubite koji kilogram.

Povremeno čišćenje organizma od toksina i tečnosti preporučuje se i osobama koje pate od artritisa, gojaznosti, kamena u bubregu, kamena u žučnoj kesi.

Trešnje se takođe preporučuju i za otklanjanje simptoma i raznih zdravstvenih problema vezanih za osteoporozu, naročito kod žena u menopauzi, jer sadrže gvožđe i kalcijum. Mogu se takođe konzumirati za liječenje i prevenciju anemije i problema sa zubima. Trešnje je poželjno uključiti u ishranu kod djece koja su u fazi mijenjanja zuba.

Sirup od trešanja

Sastojci: 1 kg trešanja, 1 l vode, 1 kg smeđeg šećera, sok od 1 limuna.

Priprema: Trešnje operite i odstranite koštice. Stavite ih u zdjelu, a potom preko njih pospite šećer. Ostavite da odstoji oko dva sata.

Nakon što su trešnje odstajale, dodajte vodu i sok od limuna i promiješajte sve sastojke dok se šećer ne rastopi. Nakon što se šećer rastopio, sve zajedno stavite na vatru i pustite da provri, potom smanjite temperaturu i kuvajte oko 15 minuta.

Procijedite tečnost, pri čemu je poželjno gnječiti trešnje kako bi iz njih izašlo što više soka. Tečnost ponovo stavite na vatru i kuvajte dok ne postane poput sirupa. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi. Sipajte sirup u flašu i odložite u frižider.