Mnoga istraživanja pokazala su da večera nakon 19.00 sati povećava rizik za dobijanje srčanog udara, da kada jedemo poslije 22.00 časa unosimo 248 kalorija više i da gubimo apetit narednog dana.

vecera

Evo šta stručnjaci za ishranu misle o večeri i kada je idealno vrijeme za nju:

Ne postoji tačno vrijeme u koje treba večerati

Sve zavisi od naših rasporeda i životnog stila. Osoba koja se budi u 5.oo sati ujutro može da ima večeru u 5.00 popodne, dok neko ko spava do jedan popodne može da ima večeru u 22.00 sada – ništa od ovoga nije samo po sebi pogrešno ili nezdravo, tvrdi Fara Fahad, stručnjak za ishranu.

“Rekao bih da je idealno vrijeme za večeru tri sata prije nego što odete na spavanje. To je dovoljno vremena da organizam svari hranu i nećete spavati punog stomaka”, tvrdi on.

Večerajte samo kada ste gladni

Vrlo često jedemo samo zato što je došlo vrijeme za večeru, ali Fahad vjeruje da je mnogo važnije da se osjetimo gladnima i tek onda jedemo.

“Ako ste gladni, vaše tijelo traži kalorije. Ako jedete, a niste gladni, tijelo će hranu čuvati kao masti jer mu nije potrebna”, objašnjava on.

Kasna večera je manje važna od toga šta i koliko jedete

Hrana je energija i nema potrebe da je skladištimo prije odlaska na počinak pošto nije potrebna tijelu jer se ono gasi za spavanje.

Obilna i teška večera nije dobra za metabolizam

Tijelo sporije vari masne obroke i oni mogu da dovedu do gorušice. Krv odlazi u stomak kako bi pomogla varenju umjesto u ostale dijelove tijela kako bi mu pomoglo da se oporavi tokom noći.

Ako se ujutro osjećate posebno umorno i bez energije, glavni krivac za to je teška večera.