Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je danas u Trebinju da će ovo ministarstvo zajedno sa inspektoratom učiniti sve kako bi spriječili zloupotrebe agencija koje dovode svoje vodiče da govore o gradovima u kojima nikada nisu bili, dok domaći turistički vodiči ostaju bez angažovanja.

turisticki vodici

Na svečanoj dodjeli 25 licenci turističkim vodičima iz Republike Srpske Gluhaković je istakao da je ovakva odluka važna za Trebinje, jer je riječ o gradu koji je prebukiran turistima iz zemlje i inostranstva, sa tendencijom stalnog rasta posjeta.

"Vlada Republike Srpske uradila je sve da imamo osposobljene vodiče koji će moći da prezentuju bogatstvo koje Republike Srpska ima i da budu reprezenti u svom poslu, tako da nije potrebno da to čini neko sa strane", rekao je Gluhaković.

On je napomenuo da svi treba da rade na tome da mladi turistički vodiči dobiju posao, te da će posebna pažnja biti posvećena Trebinju.

Gluhaković je istakao da će tržišna inspekcija pratiti turističke posjete kako bi imali izvještaje ima li među onima koji predstavljaju Trebinje i Hercegovinu i onih koji su prvi put na ovim područjima.

Gluhaković je, govoreći o značaju licenci, istakao da je Republika Srpska na ovaj način dobila dobre ambasadore koji će na najbolji način raditi svoj posao i nastaviti da nadograđuju znanje.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je, obraćajući se turističkim vodičima, istakao da očekuje njihov doprinos razvoju turizma u regiji.

"Trebinje je na važnoj saobraćajnici prema Srbiji, koja će u narednom periodu biti još više opterećena zbog kapaciteta koje imaju Višegrad i Andrićgrad, zbog Nacionalnog parka `Sutjeska`, ali i zbog sopstvenih potencijala, uključujući projekte u realizaciji - `Grad sunca`, `Grad na Crkvini` i zatvoreni plivački kompleks", rekao je Petrović.

On je naveo da Grad Trebinje priprema investicionu konferenciju na kojoj će posebno mjesto zauzeti turizam, te da će turistički vodiči tu imati značajnu ulogu.

Petrović je rekao da u promociji turizma ne treba zanemariti da se Trebinje u Republici Srpskoj promoviše kao grad kulture i kao primorski grad, te da se mora iskoristiti potencijal blizine Dubrovnika i Herceg Novog.

"Naša budućnost je isključivo turizam i sve naše grane privrede i poljoprivrede vezaćemo za turizam. Ovdje ne možemo imati tešku industriju, to može biti prerađivačka industrija - industrija organske hrane", rekao je Petrović.

Direktor Turističke organizacije Trebinja Marko Radić istakao je da je ovo veliki iskorak za rad ove ustanove jer će imati 16 licenciranih vodiča.

On je istakao da je za prva četiri mjeseca broj noćenja u Trebinju povećan za oko deset odsto u odnosu na isti period prethodne godine i dodao da to ukazuje da će turistička sezona biti veoma uspješna.