Postoji izreka da "zdravlje ulazi na usta". Isto se može reći i za ljepotu.

akne

Namirnice koje unosite u organizam direktno utiču kako na vaše zdravlje tako i na stanje vaše kože, pogotovo kože lica. Međutim, iz dana u dan većina nas ubjeđuje sebe kako jedno pojedeno parče pice ili čokolade neće donijeti negativne efekte, ali stručnjaci tvrde suprotno.

Bubuljice i akne su prvenstveno muka adolescenata, ali nerijetko i osobe zrelijih godina imaju ove problema. Za razliku od ,,pubertetlija'' čiji je problem uzrokovan hormonima, kod osoba u zrelijim godinama uzrok je najčešće hrana.

Evo nekoliko namirnica koje bi trebalo da izbjegavate ukoliko imate problematično lice sklono bubuljucima, ali i kao prevenciju pojave nepravilnosti koje umanjuju njegovu ljepotu.

Mliječni proizvodi - Postoji priča da su mliječni proizvodi uzrok nastanka akni, ali samo pod uslovom ako ih jedemo u velekim količinama. Jedna od stvari koja izaziva hormonske akne su mliječni proizvodi koji su prepuni hormona, s obzirom da mlijeko dobijamo od trudnih krava.

Ugljeni hidrati - U obrađene ugljene hidrate uključujemo svu hranu koja se brzo vari. Govorimo o slatkišima kao što su prelivi u bombonama, keksu ili bijelom hlebu. Ovi proizvodi su jedan od glavnih uzroka koji zbog previše šećera u sebi izazivaju ili pogoršavaju akne, takođe možemo se susresti i sa hormonskim poremećajem.

Kofein - Može da izazove izbijanje akni jer teži da oslobodi hormone stresa nadbubrežne žlijezde, što je loše za kožu. Takođe, kofein je uzrok što nemate miran san, a san je veoma bitan za obnavljanje tkiva i izumrlih ćelija. Ako ste skloni aknama izbjegavate kafu, a samim tim ćete izbjeći i nesanicu.

Čokolada - Često se ističe kao jedan od glavnih uzroka ovog problema, na našu žalost to je istina. Čokolada sadrži mliječne proizvode, šećer i kofein - tri glavna uzroka izbijanja akni - kao i druge otežavajuće sastojke. U redu je da pojedete malo čokolade s vremena na vrijeme, ona je veoma dobra za koncentraciju, ali nemojte da pretjerujete.

Brza (masna) hrana - Ove namirnice bogate su zasićenim mastima koje mogu biti veoma loše za one koji su skloni aknama. Ako jedete previše masti možete zaista da izazovete povišen pritisak i povišen nivo šećera u krvi, što može dovesti do hormonskog poremećaja kao i nastanku akni i mitisera. Previše masti u krvotoku usporava transport kiseonika i drugih hranljivih materija u našem tijelu, uključujući i kožu, koja zbog nedostatka kiseonika i vitamina ne može da se obnovi i ostane zdrava.

Pomfrit - Opšte je poznato da pored što je pomfrit masan, kao i sve teške namirnice poput njega, prepune su rafiranih ugljenih hidrata, koje smo već pomenuli da pokreće visok pritisak kao i izbijanje novih nesavršenosti na licu.

Školjke - Činjenica da jod loše utiču na kožu lica i izaziva akne potvrdili su ljekari. Jodom su bogati svi morski plodovi, rakovi, jastozi, ribe, škampi, riblji štapići i drugi.

Spanać - Bilo bi teško naći neki segment u kojem spanać nije dobar dodatak za zdravu ishranu, međutim bogat je jodom. Ako ste skloni aknama, izbjegavajte spanać u širokom luku.

Začinjena hrana - Ne može prouzrokovati izbijanje akni ako ih nemate, ali ako već imate akne možete samo da pogoršate trenutno stanje na svom licu.

Meso - Veći dio mesa koji danas jedemo potiče od životinja koje su vještački tretirane pomoću puno antibiotika i hormona. Ako jedete meso u velikim količinama, možete da pogoršate vaše akne. Takođe, meso povećava PH vrijednost organizma iznad normalnog nivoa, što dovodi do upale akni.

Slanina - Najgori krivac vaših akni je upravo masna svinjetina i govedina. Zato hranu poput slanine,  može biti okidač za izbijanje dosadnih akni.

Soda i energetska pića - Kao što smo ranije pomenuli, kofein je sklon oslobađanju hormona stresa, što je loše za kožu. Kada kofein dolazi u obliku šećera upakovanih u napitak poput sokova i energetskih pića, nemojte se iznenaditi ako vaša koža ima loš izgled.

Alkohol - Namjerno je kao posljednja stavka naveden alkohol, koji će vas pratiti kao najveći neprijatelj u toku života. Kada konzumrate alkohol, vaše tijelo prirodno postaje suvo, dehidrirano. Kada se smanjuje vlažnost kože, tokom dehidracije mnogi ljudi mogu da postanu skloni izbijanju akni i drugih nesavršenosti na koži.