Najmanje pet sirijskih vojnika je poginulo, a sedam ih je ranjeno u raketnom napadu vojske SAD na bazu sirijskog vazduhoplovstva u Homsu, prenijeli su lokalni mediji.

napad sirija

U napadu, koji je izvršen krstarećim raketama, gotovo potpuno je uništena baza sirijskog vazduhoplovstva.

Prema informacijama koje su prenijeli lokalni mediji, lansirano je ukupno 59 krstarećih raketa "tomahavk".

Niko iz sirijske vojske nije bio dostupan za davanje izjave, a u američkoj vojsci tvrde da je napad bio odgovor na napad sirijske vojske u Idlibu, u kojem je korišteno hemijsko oružje.

PUTIN: AMERIČKI NAPADI U HOMSU - ČIN AGRESIJE

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je vojska SAD, napadom krstarećim raketama na bazu sirijskog vazduhoplovstva u Homsu, prekršila međunarodne zakone i ozbiljno ugrozila američko-ruske odnose, saopšteno je u Kremlju.

Putinov portparol Dmitrij Peskov saopštio je da je Putin, kao saveznik sirijskog predsjednika Bašara al Asada, ocijenio napad vojske SAD kao "čin agresije prema jednom suverenom narodu" i način da se odvrati pažnja svjetske javnosti od civilnih žrtava u Iraku.

Peskov je rekao da Rusija ne vjeruje da Sirija posjeduje hemijsko oružje i upozorio da su SAD ovim činom napravile ozbiljnu prepreku stvaranju koalicije za borbu protiv terorizma u svijetu.