Milijarder Dejvid Rokfeler preminuo je u 101. godini, javlja "Sputnjik".

rokfeler

On je bio američki bankar i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, prema podacima časopisa Forbs, vrijednost njegove imovine je oko dvije milijarde dolara.

Rođen je u Njujorku i namlađi je od šest sinova Džona Rokfelera juniora, sina Džona D. Rokfelera seniora, osnivača naftne kompanije Standard Oil-a.

Tokom života je Dejvid Rokefeler uspio je da ostvari uticaj dostojan nasljeđa jedne od najmoćnijih kapitalističkih dinastija u istoriji.

Prije dve godine uspješno je podnio operaciju presađivanja šestog srca.

Kompanija "Standard Oil" u centar pažnje došla je zbog protivzakonitog stvaranja monopola 1911. godine, kada je odlukom vlasti SAD bila prisilno razdijeljena na 34 kompanije.

Dejvid Rokfeler je veoma često ulagao novac tamo gdje je bio i interes Stejt departmenta. Još prije više od 40 godina nije krio veliiku želju da postane ministar inostranih poslova Sjedinjenih Država.

Imao je ogroman uticaj u svijetu i dio je posljednje generacije koja je koncentrisala novac i moć samo u najužem krugu porodice.

Kako prenosi AP, sastao se sa više od 200 šefova država u više od 100 zemalja svijeta tokom karijere, a često je dočekivan kao i da je sam najviši državni zvaničnik.

Oženio se Margaret Megrat 1940. godine i iza sebe je ostavio šestoro djece. Supruga mu je preminula 1996. godine.

Biografija

Djetinjstvo je proveo u miljeu obeleženom neizmernim luksuzom - devetospratna kuća Rokfelerovih bila je najskuplje i najluksuznije zdanje u Njujorku, a porodica je posjedovala još nekoliko dvoraca.

Diplomirao je 1936. godine na univerzitetu Harvard, nakon čega počinje da radi u porodičnoj banci u Londonu i pohađa postdiplomske studije na jednako uglednoj London School of Economics - koja u to vreme prima od Rokefelerovih tako značajnu finansijsku potporu da LSE dobija nadimak "Rockefeller Baby".

Doktorat iz područja ekonomske nauke stiče 1940. godine na univerzitetu u Čikagu, ustanovi koju je 1890. godine osnovao njegov otac Džon D. Rokefeler.

Godine 1940. godine radi u gradskoj upravi Njujorka, uz slavnog gradonačelnika Fjorela La Gardiju: službeno je radio kao pripravnik, ali mu je dodijeljen kabinet koji je inače koristio zamjenik gradonačelnika.

Tokom II svjetskog rata služio je u vojnoj obavještajnoj službi, na poslovima vezanima za ekonomsku špijunažu; kraj rata je dočekao sa činom kapetana.

Od 1946. do 1981. godine bio je glavni izvršni direktor u "Chase Manhattan Bank" (danas JP Morgan and Chase Bank), vodećoj svjetskoj banci i uporištu dinastije Rokefeler iz vremena Standard Oil-a.

Dejvid Rokefeler je 1954. godine pokrenuo Bilderberg grupu, a 1973. godine osnovao je Trilateralnu komisiju. Uticaj tih udruženja na svetska kretanja je velik, ali ne do kraja prepoznatljiv.

Među mnogim filantropskim aktivnostima Dejvida Rokefelera je i "David Rockefeller Center for Latin American Studies", koji djeluje u okrilju univerziteta Harvard (s kancelarijama u Latinskoj Americi).

Ovaj Centar osnovan 1994. godine nastoji da osigura multidisciplinarni uvid u stvarne društvene i ekonomske procese u Latinskoj Americi, i poveže naučnike i studente iz SAD s onima u Latinskoj Americi.