Ispijanje samo 30 ml svježe cijeđenog soka od borovnice dnevno može poboljšati funkcionalnost mozga kod starijih ljudi, kažu nova istraživanja Univerziteta Ekseter iz Britanije.

borovnice

Istraživanje je sprovedeno na zdravim ljudima starim između 65 i 77 godina. Rezultati su pokazali da su im se, nakon što su pili svježi sok borovnice svaki dan, poboljšale kognitivne funkcije, dotok krvi do mozga i da im je mozak u određenim situacijama brže reagovao zahvaljujući novoj navici, prenosi Business Insider.

"Ukoliko sok od borovnice pijete 12 nedjelja svakodnevno, aktivnost mozga će se poboljšati. Konzumiranje borovnica će vam dati energiju i popraviti kognitivne funkcije i to na zdrav način", kaže Džoana Bautel sa Univerziteta Ekseter.

Borovnice su pravi rudnik antioksidansa, vitamina i minerala, naročito kalcijuma, fosfora, gvožđa i vitamina C. Ovo ukusno voće se takođe preporučuje u prevenciji raznih bolesti kao što su bolesti krvi, srčana oboljenja, kao i za regulaciju šećera i masnoća, bolesti urinarnog trakta...

Osobe koje muku muče s kilogramima takođe mogu imati koristi od ovih bobica, zahvlajujući njihovim vlaknima koja daju osjećaj sitosti. Za razliku od svježih borovnica koje blago čiste organizam, sušene zaustavljaju dijareju.

Istraživači sa Univerziteta Ekseter naglašavaju da borovnice podstiču cirkulaciju sitnih krvnih sudova u mozgu, obezbjeđujući tako maksimalan dotok hranljivih materija i kiseonika, što poboljšava kognitivne funkcije, sprejčava i liječi simptome demencije, usporava Alchajmerovu bolest, jača memoriju, koncentraciju i povećava inteligenciju.