Pisali smo o tome kako bi Trebinje moglo da se ukrasi cvijećem. To ne iziskuje značajna finansijska sredstva. Radi se o tome da bi komunalne službe trebalo bolje da rade svoj posao, ali i da se i sami građani mnogo više angažuju.

Cvijece

Da bismo vam objasnili o čemu se radi, i kako, odlučili smo da pokažemo kako to rade stanovnici Kordobe u Španiji, sa nadom da bi i Trebinje i Trebinjci mogli da se ugledaju na Kordobu i stanovnike Kordobe.

Šta to rade stanovnici Kordobe i njihove gradske vlasti.

Cvijece

Svake godine početkom maja oni organizuju festival cvijeća. Ova tradicija datira još od 1918. godine. Na glavnom graskom trgu organizuje se velika fešta cvijeće, uz izvođenje tradicionalne flamenko muzike i plesa.

U tom periodu Kordoba postaje jedan od najmirisnijih i najljepših gradova i nezaobilazna turistička atrakcija. Hiljade turista u tom periodu, baš zbog ovog događaja, hrli u Kordobu.

Cvijece

Ovoj manifestaciji ogroman doprinos daju građani. Oni svoja dvorišta, balkone, zidove kuća i tradicionalne ograde od kovanog gvožđa ukrašavaju nevjerovatnim količinama raznovrsnog cvijeća.

I ne samo to, vrijedni građani, u želji da impresioniraju posjetioce, vrata svojih privatnih dvorišta otvaraju za turiste koji uživaju u veličanstvenim prizorima njihove kreativnosti. 

Cvijece

Oni svaki balkon, ulaz, zid, okvir prozora i dvorišta, koja su pretežno veličine jednog prosječnog dnevnog boravka, dekorišu cvijećem i tako  učestvuju u takmičenju  za titulu najljepšeg cvijetnog aranžmana u Kordobi. 

U Španiji, u vrijeme sijeste, između 14 i 19 sati, sve se zaustavlja, tako da su njihova dvorišta otvorena za turiste od nedjelje do četvrtka od 11-14 i od 19-23 sati.

Cvijece

Dvorišta ostavljaju turiste bez daha.

Od 1933. godine do danas, nagrade koje se dodjeljuju podrazumijevaju značajnu sumu novca, a vlasnici dvorišta se takmiče u raznim  kategorijama poput tradicionalnog stila, modernog, religioznog, očuvanja arhitekture i sl.

Cvijece

Ovo je samo jedan od primjera kako građani vole svoj grad, brinu o njemu i uljepšavaju ga u želji da sami uživaju, ali i da privuku što veći broj turista.

Cvijece

Zašto Trebinje ne bi moglo da organizuje ovakvu ili sličnu manifestaciju?

Pogledajte još jednom fotografije i vidjećete kako veliki broj turista, takođe, uživa u ovom događaju. Zamislite kako bi, ovako ukrašen, izgledao naš Stari grad ili korzo!?

Sigurni smo da bi to oduševilo sve turiste koji ga posjećuju.

Cvijece

Turistička organizacija Trebinja pohvalila se potpisivanjem sporazuma sa Beogradom o pomoći i edukaciji u organizaciji manifestacionog turizma. Pa gospodo, konačno prionite na posao!

Nadamo se da će gradska vlast imatu sluha za ovakve ideje i prijedloge i pokrenuti komunalnu službu i Turističku organizaciju na bolji rad.

Evo kako to rade u Kordobi.

 

Najljepši aranžmani u 2016 godini. Pogledajte možda će vas inspirisati da i vi uradite nešto slično.