O Trebinju su pisali brojni mislioci različitih struka. I dok je za jedne najjužniji i najljepši srpski grad, za druge je oaza mira i sunca, na samo 25 kilometara od plavog Jadrana.

trebinje grad Foto: Ilustracija

Epitete za grad na Trebišnjici dali su, između ostalih, i ekolozi koji za Trebinje kažu da je oaza, dok su ga arheolozi uporedili sa "Eldoradom" - legendom južnoameričkih Indijanaca prema kojoj je Eldorado kraj sa ogromnim bogatstvom u zlatu.

Pojedini istoričari Trebinje smatraju gradom u kome su svojevremeno stolovala čak tri srpska kralja i to Pavlimir Ratnik (926-942), Tjecimir (942-962) i Prelimir (962-990).

Za slikare je u Trebinju "sve već gotovo, samo treba da se urami", za glumce "scena na kojoj svi igraju", a za filmadžije "obećana zemlja" u kojoj će rado snimiti svoje novo ostvarenje.

rus slika trebinje Foto: TrebinjeLive

U Trebinju, u Starom gradu, rođen je veliki srpski slikar Atanasije Popović, koji je studirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču.

On je zajedno sa slikarom Markom Gregovićem naslikao nekadašnji ikonostas Sabornog hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg. U Muzeju Hercegovine nalazi se legat njegovih slika, koga čini stalna postavka od 43 rada.

Danas Trebinje posjećuju brojni slikari, a slike grada, rijeke Trebišnjice, starog jezgra i mostova nad kojim bdije planina Leotar, kako sami priznaju, ukrašavaju njihove ateljee.

Ni glumci, kao ni ostali filmski radnici, nisu zaobilazili Trebinje. U Trebinju je, između ostalog, snimana serija "Ranjeni orao", kao i film Emira Kusturice "Na mliječnom putu".

sloboda micalovic ranjeni orao andjelka trebinje Foto: Fejsbuk Ranjeni orao

Reditelj Dejan Šorak u Trebinju je snimio film "Najbolji" 1989. godine. Kultno ostvarenje „Nož“  i mnoga druga nastajala su, takođe, u našem gradu.

Epitete nisu zaboravili ni farmakolozi za koje je Trebinje "besplatna apoteka", kao ni ljekari koji naš grad upoređuju sa sanatorijumom - mjestom koje ima odlične klimatske uslove, koji pogoduju zdravlju ljudi.

Za agronome Trebinje je "Misir" - za koji se zna da je dar Nilov. Pa se tako i za naš grad može reći da je dar Trebišnjice, smatraju agronomi, ističući da se u Trebinjskom, Petrovom i Popovom polju nalazi veoma plodna zemlja, koja se navodnjava iz najduže ponornice u Evropi.

popovo polje Foto: Vikipedija

O Trebinju u svojim zapisima nisu ostali ravnodušni ni pjesnici i književnici, za koje je naše mjesto "pjesnička gubernija".

Tako je veliki Momo Kapor napisao: "Trebinje nije ni selo ni metropola. Ono je metafora, san! Ono je jedna svetla tačka u životu Hercegovaca, ono je mesto koje sanjaju da će se u njemu nastaniti onda kada budu ostarili. Trebinje je mediteran. Jer, dok u njemu sedite i gledate vrhove čempresa, osećate da je more iza brda. Tamo se živi kao na moru, ali nije obeščašćeno turizmom kao more".

Sve više turista posjećuje Trebinje. Trebinjci su, kažu, dobri domaćini. Vina su im prvoklasna, sunce miluje kao nigdje drugo na ovom podneblju, a autohtona jela kao što su pečena jagnjetina, raštan, prijesnac, sir i priganice - izazov su za svakog gosta koji bar jednom posjeti naš grad

Najdraže im je sjesti pod plate na kafu i uživati u prirodnom hladu. A tu, pod krošnjama stogodišnjih simbola Trebinja, prvo se saznaju i lijepe i ružne vijesti.

basta platani