Telefoni se daju bebama, žene ih nekada nose zakačene za grudnjak, a muškarci u zadnjem džepu pantalona.

Mobilni u dzepu

Ako ste i dalje u nedoumici u vezi s tim da li mobilni telefoni mogu da budu opasni po zdravlje, trebalo bi da čujete doktora Deveru Dejvis koja upozorava na rizike nošenja mobilnog telefona uz kožu i izložene dijelove tijela.

Dejvisova je pokazala snimke mamografa 39-godišnje Kineskinje koja živi u Americi, vegetarijanke iz Kalifornije koja je imala nekoliko formiranih tumora baš na mjestu gdje je nosila mobilni telefon - na desnoj dojci (jer je telefon nosila zakačen za bretelu brusa, uz kožu desne dojke).

Nosila je mobilni na tom mjestu po četiri sata dnevno, sedam godina.

Istraživači Univerziteta u Ekseteru su otkril mali, ali konstantan pad kvaliteta sperme muškaraca čije su genitalije bile izložene zračenju mobilnog telefona.

Iako istraživači nisu pronašli povezanost između zračenja telefona i slabije plodnosti, otkriće bi moglo da objasni do sada nejasnu pojavu pada broja spermatozoida u uzorcima iz cijelog svijeta.

Posljedice su najgore za one muškarce koji su već izloženi i drugim faktorima rizika koji utiču na brojnost spermatozoida, piše "news.com.au".

"Ako imamo u vidu povećanu upotrebu bežičnih uređaja i opšti pad kvaliteta sperme koji je primjećen u proteklih 10-20 godina u razvijenim zemljama, ova temu bi trebalo podrobno da se ispita", rekla je Fiona Metjuz.

Dovoljno je da mobilni nosite u torbi ili jakni - za svaki slučaj.