Novi savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Donalda Trampa, Herbert Rejmond Mekmaster objavio je brojne analize u kojima se, pored ostalog, bavio i NATO agresijom na Jugoslaviju.

Milosevic nato

Mekmaster je pisao da su tokom bombardovanja 1999. mnoge mete pogođene slučajno, kao i da je Beograd znao za poteze Alijanse, zahvaljujući doušnicima, ocjenjujući da je zbog toga NATO akcija bila neuspješna.

Srbi su evakuisali objekte čim su se oni našli na listi meta, vjerujem da je Jugoslavija imala špijune u NATO redovima, a i doušnici koji su bili u blizini baze Avijano u Italiji su javljali kada avioni poleću. Zbog svega toga, NATO akcija je bila neuspješna, za 78 dana uništeno je manje od pet odsto borbenih sistema Jugoslavije, a razmere neuspjeha su postale vidljive tek poslije završetka akcije – naveo je Mekmaster.

Prema njegovim riječima, tadašnji predsjednik Jugoslavije Slobodan Milošević je predvidio poteze Alijanse.

Makedonija je dala bazu, ali to nije bilo stabilno okruženje, pošto tamošnje stanovništvo simpatiše Srbe, a ima strah od Albanaca. Grčka nije dozvolila prelete NATO aviona, zatvorila je kritične linije, dok su Francuzi i Italijani bili rezervisani zbog cijele akcije NATO u Jugoslaviji. Planiranje napada na Jugoslaviju je započeto u maju 1998. godine, pritom, NATO je zanemario činjenicu da ishod akcije zavisi od reakcija Jugoslavije. Sve je trebalo da traje pet dana, ali je potrajalo, zbog Slobodana Miloševića - naveo je Mekmaster.

On je pisao i o ratu u Bosni i Hercegovini i o tome da je zločin u Srebrenici naveo Ameriku i Evropu da krene silom na bosanske Srbe.

Osvrnuo se i na tragediju u Sarajevu, na pijaci Markale, rekavši da su “kao odgovor na besmislen napad u kom je stradalo 38 ljudi, a 85 ranjeno, NATO snage žestoko gađale Srbe u Republici Srpskoj, 300 puta za 24 sata, što je bio oštar zaokret jer su prethodne dve godine NATO akcije bile neefikasne”, napisao je Mekmaster.

Predsjednik SAD Donald Tramp objavio je u ponedjeljak da će novi savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće biti general američke vojske H.R. Mekmaster, rekavši da je  Mekmaster “čovjek izuzetnog talenta i izuzetnog iskustva”.