UPOZNAJTE PREDRAGA JANIČIĆA – Piše rodoljubive pjesme, dok su njegovi komični stihovi nasmijali i dežurne policajce

Autor: Božo Morić Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 18. 02. 2017. - 12:36h

O njegovim pjesmama čulo se širom regiona. Glavni motivi su mu događaji iz proteklih ratova, ali i heroji koje srpski narod ne smije da zaboravi. Napisao je Predrag Janičić /23/ iz Podvora iz Ljubomira više desetina pjesama, a najduža ima čak 1.100 stihova.

predrag janicic

Stihovi nastaju i po nekoliko mjeseci. Potrebna je inspiracija, ljubav i volja da bi jedna pjesma ugledala svjetlo dana. Tako je nastala i pjesma o bobanskom vojvodi Nedeljku Vidakoviću.

Zbog svoje dužine, narodni guslar Đorđije Koprivica tražio je da se ova pjesma skrati, pa njena finalna verzija ima „svega“ oko 500 stihova. Naš mladi sugrađanin premijerno ju je čitao prilikom otkrivanja spomenika slavnom vojvodi u Trebinju.

„Dobio sam za tu pjesmu dosta pohvala. Nije mi se niko požalio, što me posebno obradovalo“, kaže Janičić.

Nije zaboravio ni ostale heroje. U njegovoj arhivi nalaze se i rukopisi pjesme o majoru Ljubiši Popoviću, vojniku Aleksandru Masleši, ustaškom pokolju 1941. godine, crkvi Krstovici na Prosjeku.

„Taj Prosjek je jedno nebesko mjesto na zemlji. Sve u kamenu, kršu i ljutim stijenama pod nebesima i oblacima, a tu se nalazi Božija svetinja koja za vrijeme posljednjeg rata nije dirnuta – što je za nepovjerovati“, navodi Janičić.

„(…) Bogomolja stara progovori – oj sokole, ptico iz oblaka starija sam mnogo od Turaka. Nagledah se sluga i vladara, ja nemadoh pravih neimara. Vile su me za noć sazidale, sazidale za dan ukrasile. Sve od tada kroz sure vijekove bijah iskra od vjere Hristove. Šta doživjeh u svome zemanu, ne bi stalo perom na poljanu. Pamtim dobro turske osvajače, vojvode srpske i serdare, pa proklete švabe i ugare. Kraj mene su vojske proticale. Al’ me nikad nisu doticale. (…)“.

Posebno su zanimljive njegove zdravice i pjesme koje imaju komičan sadržaj. Upravo za njih vezane su i neke od anegdota Predraga Janičića iz Ljubomira.

Tako je, ne baš rijetko, zbog „razgovora“ uz gusle u kasnim noćnim satima završavao i u stanici policije. A onda, kako to obično biva, cijela noćna smjena smijala bi se njegovim stihovima.

Možda o ovome najbolje govori pjesma o štali njegovog komšije koja je izgorjela, a za koju je tvrđeno da ju je Predrag zapalio. Ipak, istina je spora ali dostižna, što su utvrdili i inspektori.

Ako nije zapisano kao da se nije ni dogodilo. Tako je naš sagovornik odlučio da napiše pjesmu o svom komšiji, njegovoj štali, inspektorima koji su utvrdili istinu. Ubrzo nakon pjesme, komšija je sve prijavio policiji jer se, navodno, uvrijedio, a mladi pjesnik našao se pred inspektorima trebinjskog Centra javne bezbjednosti.

Kao dokazni materijal trebalo je ispjevati pjesmu, nakon koje niko nije ostao ravnodušan, posebno ne inspektor koji je vršio uviđaj na zapaljenoj štali. Smijeha nije nedostajalo.

„(…) A inspektor ozbiljnoga lica, mjerka okle stigla je varnica. Nema struje ni gasa u štali, pa zaključi kako se zapali i istaknu pred svima mišljenje – pošto nije garavo kamenje, ni otvora ni sa jedne strane, ođe nema sumnje ni najmanje. Ovo vam je samozapaljenje, vi primite moje sažaljenje. Đetelina mokra u balama, presuda je smrtna pojatama. (…)“.

„Ljudi, ja to u životu nisam gledao. Taj inspektor se uhvatio za stomak, pao na koljena od smijeha. I na kraju su me pustili“, priča Predrag svoje anegdote.

predrag janicic pjesnik trebinje ljubomir

On je autor i „ozbiljnih“ pjesama, koje, kao i istorija, opominju da ne smijemo da zaboravimo prošlost, ali nam daju i predskazanje za budućnost. Upravo zbog toga iz pera ovog pjesnika nastala je i pjesma o ustaškom pokolju 1941. godine.

Ona ima oko 500 stihova i opisuje hercegovačka stratišta u Drugom svjetskom ratu i to u Prebilovcima, nevesinjska i ljubinjska stradanja, trebinjski kraj, Gacko, Korita…

Predviđeno je da ovu pjesmu snimaju, uz dva naratora, čak pet narodnih guslara i to: Ljubiša Ateljević, Momir Avdalović, Vitomir Arsenić, Zdravko Knežević i Ivan Vulić.

„Nadam se da ćemo je uskoro snimiti, jer imamo problema finansijske prirode, pa tražimo donatore“, kaže Janičić.

U pjesmi je, između ostalog, opisao i stradanje Ilije Šakote, koga su ustaše bacile u Šurmanačku jamu, a koga je trebao da gurne drug iz vojske Mehad Delić.

„I na samrti, Iliji je posljednja želja bila da se pozdravi sa Mehadom. On mu priđe onako začuđen, ne zna šta ga je snašlo, a Ilija ga uhvati za kaiš i povuče ga sa sobom u jamu“, pojašnjava Janičić, dodajući da o ovom događaju svjedoči i puška koja je pronađena početkom devedesetih godina prošlog vijeka kada su vađene kosti mučenika.

U Prebilovcima je mladi pjesnik upoznao Ilijinog sina Iliju, koji mu je posvjedočio o ovom događaju.

“(…) Tamo đe je Sveti Dimitrije sjedi duša Šakote Ilije, koji steče slavu Obilića kad dokopa Mehada Delića. Suri hajduk, krvavije oči, sa ustašom u jamu uskoči. Svog dželata zubima uguši, zato mu se Gospod ne ogluši, no Duh Sveti blagu mis’o u vodi – te Iliji Ilija se rodi. Sin jedinac svijeća od doma, k’o posmrče poslije poloma, sjajna iskra nove budućnosti da osveti roditeljske kosti. Nit životna čudnovato teče, posljednja je tek kad Gospod reče (…)“.

PJESME O SVIM HERCEGOVAČKIM JUNACIMA

Radovan Bećirović Trebješki, najveći pjesnik poslije Njegoša, opisao je u svojim pjesmama sve junake u Crnoj Gori.

Istu misiju pred sebe je stavio i Predrag Janičić, samo će on, kako kaže, ako ga zdravlje posluži, kroz pjesme opisati sve hercegovačke junake i bitke koje su se vojevale na ovom području.

„Gusle su razgovor i ljudi pomoću njih najbolje i najtačnije mogu da znaju istoriju. Da nije bilo tih usmenih pjesama, mi bismo danas zaboravili na Kosovsku bitku. Znali bismo samo istorijski da se desila tad i tad i tu i tu“, kaže Janičić.

Baš zbog toga, jer nijedan dio naše istorije ne smije da se zaboravi – ma bilo to lijepo ili ružno, napisaće pjesme koje će služiti pokoljenjima da svoje pretke nikada ne zaborave.

„Kao što se zna za Vučji Do kad smo se oslobodili od Turaka, tako treba da se zna i za bratoubilački rat, kad smo se između sebe poubijali. To se više nikada Srbima ne smije ponoviti“, napominje Janičić.

Ipak, u savremeno doba, kakvo je današnje, gusle su „zamučale“. Prije nije bilo ni djeteta ni momčeta, ni muškog čeljadeta da nije znalo da zapjeva. Nije bilo ni kuće bez gusala, iz koje bi dopirao nepdoljiv božanski zvuk.

Predrag kaže da ima namjeru da napiše pjesmu o kapetanu Ivanu Janičiću Grahovskom, njegovom pretku i bliskome rođaku, koji je bio komandant ljubinjskog bataljona.

Time će se, kaže, skromno odužiti rođaku za sve što je učinio za ovaj kraj.

ISTORIJSKI PODACI SU NAJVAŽNIJI

pjesnik i guslar predrag janicic trebinje

Da bi jedna pjesma nastala neophodno je dobro poznavanje događaja koji se u njoj opisuje, odnosno biografije junaka o kome se pišu stihovi.

Janičić priznaje da mu je teže naći valjane istorijske podatke, nego napisati pjesmu od 500 stihova.

„Ako iskopaš dobre temelje onda je lako ozidati kuću. Ako nisi potkovan istorijskim podacima ne možeš ništa da pišeš, jer svaka pjesma mora da ima svoju osnovicu, početak, određenu radnju i kraj“, veli Janičić za TrebinjeLive.info.

Posebno je važno kad se piše o nekom junaku da se dođe do najsitnijih detalja, koji, možda, na početku izgledaju kao nepotrebni, ali, kada počnu da nastaju prvi stihovi postane jasno da su oni i više nego potrebni.

„Obično pišem, a ne znam šta ću da napišem. Ti stihovi kao da mi sami dolaze“, dodao je mladi Ljubomirac, navodeći da otprilike može da procijeni koliko će koja pjesma imati stihova – ako će se pjesma snimati uz gusle ne može biti manja od 300 stihova.

Neki u njemu već vide novog Bećkovića, a on kaže da je pjesnički dar u njemu prepoznat poslije smrti djeda, kada je napisao i prve stihove, koji su se nakon toga ređali jedan za drugim.

Nada se da će doći i taj dan kada će pred publikom predstaviti prvu zbirku pjesama.

Pored pisanja pjesama, koje nastaju u njegovoj rodnoj kući u Podvorima u Ljubomiru, roditeljima pomaže oko obrade zemlje i stočarstva, jer je, nažalost, još uvijek bez posla.

TAGOVI:

Komentari

TAKO PELE SRPSKI SINE!!ZIVIO NAM STOTINU GODINA I OTVARO OCI SLIJEPCIMA

Odgovori

Hercegovina je kolijevka gusala ali na zalost nista se na tome ne radi.Iako postoji muzicka skola tamo su svi ko kipovi,izgubljeni slucajevi koje ama bas nista ne zanima osim onu crkvicu kad ce da prime i da se uclane u stranku da puse nekom propalici.Zar za sve ove godine nije mogla da se organizuje skola za glusle i da se radi na promociji tog instrumenta,neki festival da se organizuje.Kad je Bora Dugic sa frulom napravio cudo valjda mogu i ovi nasi pacenici nesto sa guslama….bar neki kurs-skolu od recimo 3 mjeseca i neki festival.

Odgovori

Svaka cast momku.Novi Bećković.Ovakve treba u HET zaposliti a ne narkomane i lopove.On Hercegovinu svugdje proslavlja i veliča u svakome smislu.Naprijed mladi momče.

Odgovori

Svaka Vam cast g. Janicicu. Verujte mi, da mogu ja bih Vam bio donator da se snimi ova pesma o stradanju srpskg naroda. Nadam se da ce se naci neki dobar covek ili privredni kolektiv koji ce Vam pomoci da snimite pesmu. Mnogo pozdrava od Gostimira Milovica i njegove porodice iz Sumadije.

Odgovori

Sjecam se na zavrsetku osmogodisnje skole, skupila se djeca da proslave, a Pedja Janicic dize gange saljivoga sadrzaja. Jedna je bila upućena i jednoj djevojci iz Padjena rodom. Glasila je: „Mala moja iz Padjena evo ti ga izvadjena“
BOG TI DAO ZDRAVLJA I SVAKE SRECE PJESNICE JANICICU.

Odgovori

E svaka ti cast Igore samo sam cekao neki ovakav komentar.Svi ovi koji ga pozitivno komentarisu izruguju se sa njim.Ja ga licno poznajem nije on dijete momak ima mozda 25 godina ponasa se kao da je rodjen prije ovih stradanja sto on pjeva o njima.I pozivam ove pod navodnicima drugove sto tako kazu da ga zovnu da izadje sa njima prvi se oni njega stide kad ga vide u gradu bjeze od njega i njegovog ponasanja.I jos jedno ovaj moak neradi nista na selu licno sam ga sluso kad prica da je nesposoban za bilo koji rad jedino da mu je Bog dao da pjesme pise TOLIKO.Nek mu je BOG NA POMOCI.

Odgovori

I Bog sa nebesa ima dusmana,a kamo li da ih nema nas mladi pjesnik. Lako je nekoga anonimno kompromitovat. Sto mu to u oci ne kazes? Licno sam ga gledao u drustvu Matije Beckovica. Ako ga Jedna tako umna glava cijeni i postuje, ko smo onda mi da nesto komentarisemo?
Njemu je Bog dao najljepsi dar,on hrli ka besmrtnosti, odmah uz rame Radovana Becirovica.
dje smo mi,a dje je on?
veliki pozdrav za cestitog pjesnika.
moja je cast njega poznavati!

Odgovori

Svaka cast za sve to Srki sve postujem samo je meni zao sto je on izolovan od svog drustva sto se vrijeme mijenja i sto neshavtaju mladi takav nacin i pristupanje okolini.On nije nista stekao u zivotu nego tu pjesmu ili pjesme jeste mlad ali treba se prilagoditi drustvu i okolini , treba se zaposliti naci posao ozeniti se steci porodicu jos mnogo mnogo sta…. Njemu je samo promocija pjesama u glavi.Takvi ljudi ostaju izolovani prepusteni sami sebi na posletku odlaze u Kaludjere ili Igumane u manastire.Ja zelim da uspje ali tesko ponasanje prema drustvu okolini treba drugacije raditi a pjesmu cuvati i raditi sto radi .Jos jedno istoriju njeguju istoricari ,pjesme pjevaju pjesnici netreba se dizati u visine tako rano sve svojim putem olako dolazi zelim svu srecu BOG NEKA GA CUVA.

Odgovori

Obično ne polemišem,ali moram ovo reci, citiraću njegoša:
„Srpstvo moje jadno i kukavno.“
a sad ja: zaista smo jadni i kukavni.
Pojavi se tamo neđe u Hercegovini, tamo neki Janičić,mlad momak starinskog kova, patriota, koji se ističe u očuvanju tradicije,običaja,gusala i prije svega naše kulture. Šta mi radimo? Anatemišemo takvog čovjeka. Nedavno sam pročitao u jednoj knjizi vladike Velimirovica da Bog svakih 80 do 100 godina pošalje na zemlju nekolicinu ljudi koji će sačuvati Srpski identitet. Ja iskreno vjerujem da je Janičić od Bozije ruke poslan da otvori oči nama zaluđenim ovcama.
Šta vi zamjerate Janičiću, to što se ponaša tradicionalno i gusla po javnim skupovima? Imao sam priliku par puta da pijem sa njim. To je jedan veliki kavaljer i šaljivdzija. Ako ga znate lično popričajte sa njim, iznenadićete se šta sve čovjek zna.
Šta je stekao? Stekao je do sada ono što mi ne možemo dok smo živi. Ubijeđen sam da će vaši praunuci čitati Janičića, a ne znam da li će se sjećati kako im se ono pradjed zvao. Što se tiče manastira,poznavajući Janičića i njegovu pobožnost ne bih se čudio da pristupi i tome svetom činu, ali sam načuo da se u maju ženi, tako da od monašenja vjerovatno nema ništa. Srdačan pozdrav i u buduće ne dirajte mi pjesnika!

Odgovori

Svaka čast brate moj, nemoj da te uzrujavaju ove ljubomorne duše.
Pozdrav od Gileta iz Užica!

Odgovori

Pročitah komentare, pa ne mogu da budem ravnodušan. Želim da se zahvalim svima i za one lijepe riječi i za one manje lijepe. Srki nema potrebe da me braniš, svako ima pravo na svoje mišljenje. Nemam ja dušmana, svi su Srbi moja braća. Jedino ovo za ženidbu, haha nije to još ništa sigurno,ne znam od kud to procuri u javnost? Veliki pozdrav za sve.

Odgovori

Ako je ovo istina za zenidbu u maju sto nepricas moj rodjak da se spremamo nek je sa srecom.odakle je mlada.

Odgovori

Жив био соколе само напред не дај да заборав покрије славу Православних Херцеговаца.

Odgovori

Ja licno poznajem Pedju upoznali smo se u Niksicu i sreli opet u Gacku
Pedja je jedan divan skroman momak koji poseduje potencijal da izraste u velikog pjesnika
Malo je neskromno uporedjivati ga sa Njegosem Trebjeskim i Matijom (ne samo njega nego bilo kog zivog pesnika) al bez imalo lazne skromnosti ide rame uz rame sa svojim samrenicima pesnicima
Pedja samo naprijed i glavu gore i ako bog da vidimo se opet uskoro

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja