Surutka je tečnost koja ostaje nakon što se mlijeko zgruša. Surutka se može naći u tečnom obliku i u vidu praška. Tečna surutka sadrži laktozu, vitamine i minerale, kao i masti u malim količinama i izuzetno je zdrava za organizam.

surutka

Preporučuju je i ljekari i dijetetičari, jer ima ljekovita svojstva, ali i moć da skida višak kilograma.

Pogledajte koje su to njene blagodeti po zdravlje i lijep izgled.

Iako je često izbjegavaju i nepravedno je zapostavljena, surutka dobija sve više pažnje kao jako zdrav napitak.

Surutku sve češće možete vidjeti na policama marketa kao napitak za sportiste i sve one koji žele snažan i otporan organizam.

Koriste je za kontrolu kilograma, razvoj kostiju, jačanje mišićne mase i kao antioksidant za osnaživanje tijela u borbi protiv raznih bolesti.

SASTAV

Na ambalaži surutke u prahu može da piše: hidrolizovana bjelančevina iz surutke, koncentrat bjelančevina iz surutke ili izolat bjelančevina iz surutke.

Izraz hidrolizovan znači da su bjelančevine razbijene i zbog toga se surutka lakše vari. Koncentrat znači da su bjelančevine iz surutke izdvojene i koncentrovane, odnosno da u njoj ima vrlo malo laktoze (oko pet odsto) i da mogu da ga uzimaju i oni koji ne podnose laktozu. Izraz izolat bjelančevina iz surutke znači da su bjelančevine dodatno koncentrovane i da je manje laktoze i drugih sastojaka surutke.

Surutka sadrži žive bakterijske kulture slične onima koje se nalaze u svježem jogurtu. Zdrava je jer sadrži minerale - natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, cink, bakar, kobalt, mangan i molibden, kao i veliku koncentraciju mliječne kiseline i mliječnih enzima. Mliječne kiseline održavaju nisku PH vrijednost u crijevima i uništavaju prekomjeran broj nezdravih bakterija i gljivica, a nizak PH ujedno podstiče peristaltiku, koja omogućuje normalan rad crijeva.

Sadrži i najvažnije minerale za tijelo, potazijum, kalcijum i fosfor. Puna je elektrolita i odlično hidratizuje tijelo, pa je najbolja zamjena za ne tako zdrava sportska energetska pića.

Ono što je čini izuzetno zdravom jesu i bjelančevine. Bjelančevine u surutki imaju glavnu ulogu u jačanju imuniteta, pa je nezamjenjiva kod osoba koje imaju smanjen apetit, pogotovo poslije bolesti ili kod starih osoba.

Surutka je i pravi izvor proteina u ishrani trudnica, jer je kod njih čak za trećinu povećana potreba za bjelančevinama. Bjelančevine iz surutke iste su kao i u majčinom mlijeku, a među njima je najzastupljenija bjelančevina alfa-laktalbumin. Ova bjelančevina je izvor osnovnih aminokiselina, vezuje kalcijum i jača kosti i zube, podiže raspoloženje i liječi depresiju.

Osim alfa-laktalbumina, surutku čine i imunoglobulini, kao i laktoferin, a igraju vrlo važnu ulogu u spriječavanju upala. Patogene bakterije i gljivice koriste gvožđe da bi mogle da se šire i rastu, a pošto laktoferin vezuje gvožđe, time uspješno zaustavlja rast patogena. Laktoperoksidaza je takođe bjelančevina iz surutke, a poput laktoferina, spriječava rast bakterija. Ona je glavna kod podizanja imuniteta i brani nas od upala.

ZA ZDRAVLJE

Spada u najbolje prirodne proizvode, koji obnavljaju crijevnu floru. Čak se tvrdi da je gotovo dobra kao majčino mlijeko, jer je prepuna hranljivih supstanci, koje potpomažu umnožavanje acidofilnih bakterija. One djeluju kao prirodan antiseptik, koji uništava ili spriječava razvoj patogenih mikroorganizama. Odlična je za regulisanje probave.

Svakodnevno uzimanje surutke odlično štiti od bolesti i čuva zdravlje. Uvijek treba čitati etiketu i unositi je doslovce kako je na njoj napisano. Ako se uzima oralno, stavlja se mala ili velika kašika surutke u čašu vode i pije se uz svako jelo, posebno ako je neko sklon gorušici. To će regulisati izlučivanje kiseline iz želuca i pomoći debelom crijevu.

Obnavlja jetru - Kada se sprovodi terapija za regeneraciju jetre pomoću surutke, potrebno je u dužem periodu svakodnevno piti surutku (0,5 - 1 litra dnevno), a pri tom izbjegavati masnu hranu, alkohol, cigarete i druge materije koje oštećuju jetru. Da bi se postiglo što bolje i brže izlječenje poželjno je u isto vrijeme redovno u ishrani upotrebljavati i mladi sir. Najbolje ga je jesti za doručak, i to na prazan stomak.

Preporučuje se svima koji su pod stresom jer luči serotonin (hormon zadovoljstva), eliminiše umor i grčeve u mišićima. Surutka spriječava osteoporozu kod starijih osoba, čisti krvne sudove od holesterola, skida naslage na zubima, prevenira karijes, regeneriše i čuva jetru.

Proteini iz surutke direktno se prerađuju u mišićnom tkivu, omogućavajući brzi oporavak mišića posle treninga. Uz to, odlična je za zglobove i ligamente, ali i protiv starenja.

Ona je prirodni antiseptik, jer liječi upalu grla i disajnih puteva

ZA REGULISANJE KILAŽE

Ukoliko je svakodnevno uzimate regulisaćete kilograme, očistiti organizam, ojačati tijelo, olakšati dijetu (jer izaziva osjećaj sitosti), očistiti krvne sudove od holesterola, regulisati rad crijeva…

Konzumirate je tako što jednu kašiku surutke rastvorite u čaši vode i pijete uz svako jelo. Možete je u prodaji pronaći u tečnom obliku i u obliku praška (u ovom slučaju posebno obratite pažnju na količinu natrijuma (soli), jer neki proizvođači nude surutku u prahu, nastalu iz proizvodnje vrlo slanog sira).

Preporučuje se konzumiranje domaće surutke – ukoliko je možete nabaviti od nekog proizvođača sira na lokalnoj pijaci (najbolja bi bila kozija surutka). Kada je kupite čuvajte je od svjetlosti (uvijte flašu u foliju) i držite je u frižideru, ali ne duže od 10 dana.

Surutka limunada - recept za topljenje kilograma. Rastvorite 1/3 šolje meda u malo tople vode, dodajte tome sok do dva limuna i sve pomiješajte sa jednom litrom surutke.

RECEPT ZA SURUTKU

Ukoiko želite same da napravite surutku potrebno je da prokuvate litar mlijeka i dok je još uvijek vruće dodate mu sok jednog limuna. Ostavite da odstoji neko vrijeme dok se na površini ne odvoji zelenkasta tečnost - surutka. Procijedite kroz gazu, prespite je u flašu i smjestite u frižider. Ono što je ostalo ispod surutke je zapravo mladi sir.

Hljeb sa surutkom - recept: Pomješajte 4 šolje surutke, 2 šolje integralnog i 2 šolje bijelog brašna, 2 kašičice šećera i kašičicu kvasca u prahu. Umijesite tijesto, ostavite da odstoji 2 sata dok se ne podigne, pa ga premjesite i pecite 30min na 200 stepeni.