Rasa kokošaka Ayam Cemani, porijeklom je iz Indonezije, sa ostrva Java. Karakteriše je intenzivna crna boja, kako perja, tako i kljuna, mesa, pa čak i unutrašnjih organa.

crne kokoske

Jedina stvar koja kod njih nije potpuno crna jeste krv, ali je opet toliko tamna da ljudi često pomisle da je i ona crna. Kokoške ove rase su crne zahvaljujući genetskoj karakteristici poznatoj kao “fibromelanosis” koja pomaže pri ubrzanom stvaranju crnih pigmentnih stanica.

crne kokoske

Gen koji uzrokuje fibromelanosis je mutacija koja postoji u Aziji više od 800 godina. U Aziji se meso ove kokoške veoma cijeni, jer se u nekim regijama vjeruje da posjeduje mistične moći.

crne kokoske

One se ponekad i žrtvuju tokom porođaja, jer se vjeruje da će donijeti sreću majci i djetetu, ali se takođe žrtvuju i tokom drugih važnih događaja u životu, jer se generalno vjeruje da donose dobru sreću ljudima.

crne kokoske

Iako su crne, to ne znači da su neukusne. Ove kokoške spadaju među najskuplje na svijetu, pa odrasla jedinka u prosjeku košta 2.500 dolara. Pijetlovi su uobičajeno teški 2,5 kg, a koke oko 2kg.