Potpuno PARALIZOVANI pacijenti dobili priliku da „GOVORE“

Izvor: b92.net Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 01. 02. 2017. - 11:30h

Ljekari su uz pomoć posebnog uređaja uspjeli da komuniciraju s pacijentima koji zbog potpune paralize do sada nisu bili u stanju da na bilo koji način opšte sa okolinom.

Uredjaj paralizovani govore

Ova revolucionarna tehnologija omogućava pacijentima sa takozvanim sindromom zaključanog čovjeka da odgovaraju na pitanja odgovorima “da” ili “ne” koje mašina čita iz moždane aktivnosti.

Tri žene i jedan muškarac starosti od 24 do 76 godina obučeni su da koriste sistem godinu dana pošto su potpuno izgubili sposobnost verbalne i neverbalne komunikacije.

Oni su oboljeli od amiotrofične lateralne skleroze, progresivne neurodegenerativne bolesti koja izaziva opštu paralizu, ali sposobnost razmišljanja ostaje netaknuta.

Ovo je prvi put da smo uspjeli da uspostavimo komunikaciju sa ovim pacijentima. Nakon 30 godina rada na ovom cilju, ovo je jedan od najsrećnijih trenutaka u mom životu”, rekao je Nils Birbaumer, neurolog i vođa istraživanja sa Univerziteta Tibingen.

Pacijenti su nosili kape koje uz pomoć infracrvene svjetlosti detektuju varijacije u krvotoku u različitim regijama mozga.

Dok su odgovarali na pitanja, kompjuter je razlikovao šeme protoka krvi u mozgu kao “da” i “ne”.

Najvažnije pitanje koje im je postavljeno ticalo se kvaliteta njihovog života, a sva četiri ispitanika rekla su da su “srećni”.

To sugeriše da sindrom zaključanog čovjeka nije “pakao” kako ga mnogi doživljavaju.

Adrijan Ouven, neurolog Univerziteta u Zapadnom Ontariju, istražuje da li ista tehnologija može pomoći u komunikaciji sa drugim pacijentima sa oštećenjima mozga, uključujući i one za koje se smatra da su u vegetativnom stanju.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
10.000+
dnevnih
posjeta
300.000+
mjesečnih
čitanja
750.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.300+
fejsbuk
sviđanja