Su Jang Zhao, profesor matematike iz Kine, prije 15 godina doselio se u najjužniji grad Srpske gdje je ostao sve do danas, piše "blic.rs".

janko kinez

Za „EuroBlic“ kaže da ne planira da ode iz Hercegovine jer je poput magije. Jung Zhao ističe da je srećan što je stanovnik Trebinja.

- Ko jednom dođe u ove krajeve uvijek poželi da se vrati, a eto ja sam odlučio da sa tadašnjom djevojkom, a sada suprugom, ostanem i Trebinju i nije mi krivo – priča Janko Zhao.

Odmah po dolasku od sugrađana je dobio ime Janko i odlučio je da se krsti i pređe u pravoslavlje. Proslavlja Božić i ima svoju krsnu slavu Svetog Jovana Šangajskog, koji se slavi 2. jula.

Posti pred sve pravoslavne praznike, a bio je u Pećkoj patrijaršiji na ustoličenju patrijarha Irineja.

- Čim sam došao zavolioo sam Trebinje. Kada sam upoznao čovjeka koji mi je vodio knjige shvatio sam koliko su Srbi dobar i gostoljubiv narod. Po njegovoj ćerki Ivani dao sam ime i mom prvom djetetu. On je bio moj vjenčani, a zatim i kršteni kum - rekao je Janko nakon prelaska na pravoslavlje.

Na srpsko ime koje je dobio od Trebinjaca nije se bunio, a njegova supruga dobila je ime Sofija.

Janko ima i državljanstvo BiH, napravio je kuću u Trebinju, i otvorio nekoliko radnji. Na posljednjim lokalnim izborima iskoristio je pravo glasa i glasao u trebinjskom Domu penzionera.

Kaže da je glasao i prije četiri godine na lokalnim izborima, jer na to ima pravo, pa ispunjava građansku dužnost.

Iako je po samom dolasku rekao da je došao u Trebinje zbog promjene, a ne lošeg života u Kini, sada kaže da iz ovog grada ne želi da ide.

Zatekli smo ga u radnji, ali ovaj put nije bio raspoložen da kometariše srpske zastave na štandu u njegovoj prodavnici. Zanimljivo je da se srpske zastave u Trebinju jedino mogu kupiti u njegovoj kineskoj prodavnici.

Zaposleni u njegovim prodavnicama kažu da su se zastave najviše prodavale uoči Dana RS, a najskuplje su 5 maraka, dok one male se mogu kupiti i za 2,5 KM.

Na deklaraciji zastava sa dvoglavim orlom napisano je da je zemlja porijekla Kina, a uvoznik upravo Jankova firma.

Svaki kupac koji uđe u kinesku robnu kuću u Trebinju, morao ih je primjetiti, jer su uredno složene na samom ulasku, uz kasu.

Iz Pekinga stigao kao trgovac

Trebinjci Janka znaju već petnaestak godina, kada je kao profesor matematike došao iz jednog manjeg grada kod Pekinga kao trgovac robe. Za njim je došla i njegova tadašnja djevojka, a poslije supruga.

Su Jang Zhao, prvi trebinjski Kinez, odmah je od lokalnog stanovništva dobio ime Janko, a on i njegova supruga, nekoliko godina po dolasku, krstili su se u Sabornom hramu u Trebinju, pa mu je to postalo i kršteno ime.