U sibirskim pećinama u blizini Bajkalskog jezera skriva se neprocjenjivo blago. Ni dijamanti, ni zlato već bakterije, izvor prirodnih antibiotika.

lijek za rak u sibirskim pecinama

"Mnoge pećine na ovom području starije su od Bajkalskog jezera, starije više od 30 miliona godina. Istražujemo kako je nastala bakterija, kako je očuvana 30-40 miliona godina i šta proizvodi", rekao je biolog Denis Aksenov-Gribanov.

Pronađene bakterije sintetizuju antibiotike što bi moglo da pomogne u razvijanju antibiotika za takozvane superbakterije otporne na sve, a procjenjuje se da bi upravo one mogle da ubiju 10 miliona ljudi svake godine.

"Bajkal je jedinstven eko-sistem u kom možemo da nađemo mnoge organizme koji imaju jedinstvena svojstva, a koja mogu da se koriste za stvaranje novih tehnologija ili imaju biotehnološku primjenu", rekao je biolog Maksim Timofejev.

Pećine u Sibiru su netaknute oaze. Ruski naučnici već neko vrijeme ih istražuju, a uzeli su uzorke Mjesečevog mlijeka, kako nazivaju otkrivene supstance.

Ovo je žele bjeličaste boje i prekriva podove i zidove pećina. Iz te mase izdvojeno je 10 novih sojeva. Jedan soj može da proizvede više od 120 spojeva koji su još nepoznati nauci. Naučnici su otkrili da neki od spojeva imaju i antikancerogeno dejstvo.

"Cilj nam je da povećamo broj antibiotika za praktičnu primjenu.", kaže Denis Aksenov-Gribanov, biolog. Niz antibiotika je u završnoj fazi istraživanja. Sarađuju sa naučnim institucijama i ruskim farmaceutskim kompanijama. Neki od tih antibiotika koriste se na farmama pilića, a konačan cilj je antibiotik za čovjeka.