Kina je poznata po rijeci Jangce, ali svi se slažu da je rijeka Li najljepša. Izvire u Mao'er planinama, i teče 83 kilometra, dok se ne spoji sa rijekama Lipu i Gongcheng, i stvore rijeku Gui.

rijeka li

Protiče kroz Guangxi Zhuang autonomni region. Jedna je od najčistijih rijeka u Kini.

U gornjem toku je drevnim kanalom spojena sa rijekom Xiang. Čak su i geolozi oduševljeni karstnim krajolikom kroz koji protiče. Oivičena tipičnim kršovitim brdima, ona je poput umjetničkog remek-djela.

rijeka li

Ova rijeka ja velika inspiracija mnogobrojnim pjesnicima i slikarima.

rijeka li

Krstarenje ovom rijekom je najveća turistička atrakcija ovog regiona. Iako su obezbijeđeni luksuzni brodovi za krstarenje, većina turista se odlučije da plove na tradicionalan načina, na splavovima od bambusa.

rijeka li

Prema američkom magazinu Ncionalna geografija ona se nalazi u “Top 10 vodenih čuda prirode”, a takođe je i na listi “15 najboljih rijeka za putnike” prema portalu CNN Travel.

rijeka li

Zaplovimo ovom čudesnom rijekom

Na ovoj rijeci vijekovima se održava jedna, za nas neobična, tradicija. To je ribolov uz pomoć ptica Kormorana.Kina je zemlja puna kontrasta i u nekim regijama kao što su Guangxi Guilin i Yangshuo, još uvijek se njeguje tradicionalna kultura.

Ova tradicija održava se već oko 1.300 godina. Kormoran važi za omraženu pticu među ribolovcima u našim krajevima, ali na drugom kraju svijeta, u Kini, kormoran se koristi za pecanje. Nažalost ovaj jedinstven način lova ribe mogao bi da izumre.

rijeka li

U nemogućnosti da se takmiči sa modernim metodama ribolova, lov pomoću ptica je praktično izumro i koristi se samo zbog zabave turista. Vještina je poznata i u Japanu, gdje se takođe koristi već dugi niz godina.

Mnoge tradicije su promijenjene ili izgubljene tokom vremena. Brzi tempo života i bespoštedna trka za zaradom sve više udaljavaju od pravih vrijednosti, svog identiteta, tradicije i kulture.

Kako funkcioniše ova drevna kineska tehnika?

Ribolovac kreće u zoru ili u sumrak u pohod sa kormoranima i svojim splavom od bambusa.

rijeka li

Oni ovim pticama oko vrata vezuju slamku, dovoljnu da im se disanje ne zaustavi, a da uhvaćenu ribu ne mogu da progutaju. Zvuči surovo, ali poslije svakog uspješnog ulova kormoran biva nagrađen manjom ribom. Kormorani su sposobni da gnjure za plijenom i do 15 metara u dubinu.

rijeka li

Ribolovac koristi veliki štap od bambusa kako bi usmjeravao ptice. A kada nađe dobru lokaciju za ribarenje, on zapjeva kako bi stimulisao pticu da zaroni u potrazi za plijenom. Za jedan dan tim od četiri kormorana može da ulovi oko 300 kilograma ribe.

Kormorani koji love ribu uzgajaju se na specijalnim farmama, gdje se tokom godina uče da čovjeka smatraju svojim vođom. Njen vlasnik nekada provede i godine trenirajući je kako ne bi pobjegla kada ulovi ribu.

rijeka li

Kada dožive starost (žive oko 20 godina), vremešnom kormoranu se dozvoljava da uz splav lovi ribu samo za sebe.

Kormoran se gnijezdi i na teritoriji Srbije. Može težiti od 1,5 do 5,3 kilograma i biti dugačak do 120 cm. Smatra se za vrlo inteligentnu životinju.

Pogledajte kako kormorani love ribu