Vjerujemo da je većini vas kriška hljeba namazana svinjskom mašću i posuta šećerom ili alevom papirkom jedna od dragih uspomena na djetinjstvo provedeno uz bake i deke.

svinjska mast

Svinjska mast je nekada bila nezamjenljiva u kuvanju naših mama, baka i prabaka, ali nam se čini da je sa novijim dobom njena upotreba pala na minimum. A ne bi trebalo!

Kuvanje sa upotrebom svinjske masti je daleko zdravija opcija od korišćenja rafinisanih biljnih ulja. Mast je nekada bila tajni sastojak za mekane pite, slasne kolače i savršene soseve, a danas kao da smo je protjerali iz kuhinja.

U današnjem postu otkrivamo vam razloge zbog kojih treba da vratite svinjsku mast u svoju kulinarsku rutinu.

1. Spada u "stabilne" masti - Svinjska mast spada u zasićene masne kiseline koje imaju čvrstu jednovalentnu strukturu, što konkretno znači da posjeduje stabilnu temperaturu i teže oksidira pri zagrijevanju! A svi znamo da se oksidacijom masnoća oslobađaju slobodni radikali koji oštećuju ćelije i škode našem organizmu. Pripremanjem jela na masti štitite svoj organizam od slobodnih radikala i smanjujete njihov negativan učinak. Svinjska mast ima visoku tačku ključanja. Tačnije, njena struktura ostaje nepromijenjena prilikom zagrijavanja iznad 250 stepeni, što znači da namirnice pržene u svinjskoj masti apsorbuju manje štetnih radikala koji se u slučaju drugih rastvorljivih namirnica, poput putera ili ulja, povećavaju prženjem.

2. Svinjska mast štiti srce - Vjerujemo da većina vas kada pomisli na svinjsku mast u glavi ima ideju o holesterolu, zečepljenju vena i arterija i konačno problemima sa srcem. Istina je zapravo daleko drugačija. Da bi organizam normalno funkcionisao neophodno je da svakodnevno unosimo zdrave masnoće putem ishrane. Tzv. "dobri holesterol" je ključan za pravilno funkcionisanje srca i krvnog sistema, a masti koje obiluju dobrim holesterolom su upravo one zasićene, a među njima i svinjska mast. Dokaz za to je očigledan - naši preci su svoju ishranu bazirali upravo na ovim masnoćama, a stopa srčanih oboljenja je bila niska.

Po svom sastavu svinjska mast je 40% zasićena masnoća dok je, na primjer, kokosovo ulje 85% zasićena mast. Većinu monozasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, zdrava masna kiselina koja koristi radu srca i koja je povezana sa nižim nivoom lošeg holesterola.

Svinjska mast, dakle, spada u zdrave masnoće neophodne našem organizmu!

3. Bogata vitaminom D - Svinjska mast spada u jednu od dvije namirnice koje imaju najveći procenat vitamina D! Čak 1000 nutricionističkih jedinica vitamina D sadrži jedna kašika svinjske masti. Vitaminu D su neophodne zasićene masti kako bi ga organizam uspješno apsorbovao, pa svinjska mast predstavlja njegov najbolji izvor. Ipak, ovdje govorimo isključivo o masti dobijenoj od svinja uzgajanih na ispaši i u prirodnim uslovima, nikako od onih uzgajanih u vještačkim uslovima i hranjenih koncentratima. Svinjama je potrebno sunce kako bi se u njihovom tijelu sintetisao vitamin D. Zato, trudite se da mast kupujete od provjerenih prodavaca.

4. Idealna za pripremu hrane - Prženu hranu treba da svedete na minimum, ali ako se odlučite za ovakvu pripremu jela obavezno koristite svinjsku mast. Prva razlog za to smo naveli pod tačkom 1. ove liste.

Drugi razlog za upotrebu svinjske masti u kulinarstvu jeste njen neutralan ukus. Kokosovo ulje takođe spada u zdrave masnoće, ali hrani zna da da ukus i miris kokosa. Svinjska mast hranu ostavlja nepromijenjenog ukusa, tokom prženja mesu daje divnu zlatnu boju, a povrće zadržava svoju aromu. Možete je koristiti i za pripremu jela u rerni. Odlična je za pripremu kolača, pita i peciva jer tijestu daje mekoću, a ne utiče na ukus. Jedan od naših omiljenih kolača spremljenih sa svinjskom mašću su šape.