Ponekad se najjednostavnijim stvarima mogu izliječiti posjekotine i površinska oboljenja kože. Sa samo pet prirodnih sastojaka možete se otarasiti ispucalih kapilara, modrica i fleka. zene-recepti-biljke

Narodna medicina ima rješenje za skoro sve, a isprobale su je, usavršile i dogradile generacije naših predaka! Zato sa sigurnošću možemo da vam kažemo - recepti koje vam ovdje predstavljamo oprobano djeluju!

Gnojne rane i trn

Zeleni paradajz (može i zreo, ali je zeleni djelotvorniji) stavite na mjesto iz koga ne može da se izvuče trn ili gnoj. Oblogu držite preko noći i paradajz će izvući sav gnoj, a trn će sam ispasti.

Gljivične infekcije

Čaj od kantariona će vas pročistiti i pomoći vam da se riješite gljivičnih infekcija. Mjesta na koži kao i oboljelu sluzokožu ispirajte ovim čajem nekoliko puta dnevno  Kantarionovo ulje je još jedan dar prirode, koji naročito pomaže koži. Ovaj eliksir odličan je kod ubrzavanja zarastanje površinskih rana i opekotina.

Modrice

Vjerovali ili ne, kada vam se prilikom jakog udarca bilo gdje na tijelu pojavi podliv i modrica samo isjeckajte svjež peršun i stavite ga na gazu, a zatim tu oblogu na bolno mjesto. Bol će prestati, a modrica se vidno smanjiti već poslije prvih nekoliko sati sa oblogom. Za potpuni nestanak modrice metod ponavljajte 2-3 dana.

Bore i fleke na koži

Med je još u drevnoj egipatskoj civilizaciji smatran eliksirom mladosti i vitalnosti. Zato se jeo sam ili u poslasticama, i koristio u pravljenju šminke i sredstava za hlađenje koje su najviše koristili plemići i bogati Egipćani. Ljudi koji svaki dan jedu med imaju bolju krvnu sliku i vitalniji organizam u cjelosti. Međutim, ono što se kod njih posebno ističe je elastična koža i mladolik izgled. Stoga lice ili mjesto koje hoćete da oporavite, namažite medom u kombinaciji sa mlijekom i cimetom, i bore i fleke će početi vidno da se smanjuju. Med možete mazati i na ispucale kapilare.

Akne i bubuljice

Bilo da ste tinejdžer kome hormoni ne daju mira ili nikako da se riješite problema sa aknama i bubuljicama, rješenje za vas je bijeli luk! Potreban vam je sok iz ove biljke, pa je najbolje zgnječiti 2-3 čena i tako dobijenu smjesu staviti na problematičan dio. Rezultati će biti vidljivi uskoro, a otok i crvenilo oko bubuljica će splasnuti momentalno.