U Trebinju postoji nekoliko fontana i česmi. One daju šarm svakom gradu. Trebinju nisu potrebne velike fontane, već manje koje bi bile postavljene na nekoliko lokacija u centru grada.

fontane-cesme-1

Uz malo mašte i rada naš grad bi uz pomoć fontana mogao da postane još ljepše i atraktivnije mjesto. Daleko od toga, Trebinje jeste lijep mali gradić, ali zašto ne bi, pomoću svjetlosnih efekata, fontana i drugih dekorativnih detalja, postao još ljepši i privlačniji turistima.

Manje fontane koje predlažemo danas su vrlo jeftine, samo je potrebna mašta. Gradske službe bi mogle bez većih troškova da ih izgrade i postave, a vode bar imamo.

A trebalo bi razmisliti i o tome da svaka fontana bude donacija nekog od Trebinjaca. Kao i u drugim mjestima širom planete Zemlje, mnogi bi rado donirali fontanu-česmu kada bi se ugradila ploča sa imenom i prezimenom donatora.

Zamislite da se cijevi postave na srednji luk Kamenog mosta iz kojih bi sa obje strane u mlazevima isticala voda, a mali reflektori joj dali boju. Cijevi bi, na primjer, mogle da se zamaskiraju kamenom da se izgled mosta ne naruši.
Naravno sve fontane trebalo bi da budu u skladu sa arhitekturom našeg grada.

Evo nekoliko ideja kako bi to moglo da izgleda.

fontane-cesme-1

fontane-cesme-1

Vodoskok trebinje

A stavljanje u funkciju vodoskoka sa led svjetlima bila bi odlična ideja. Samo, ovoga puta, vodoskok bi trebalo postaviti između mostova.

fontane-cesme-1

Nešto slično ovome moglo bi da bude kod zidina Starog grada.

fontane-cesme-1

Čak bi i o ovakvim modernističkim fontanama trebalo razmisliti.

fontane-cesme-1

A zamislite da se u gradskom parku, ili negdje drugo, naprave ovakvi vještački potoci, noću osvjetljeni.