Iz godine u godinu sve veći broj turista posjećuje Hercegovačku Gračanicu. Autobusi se jedva provlače uskim ulicama pored bolnice, osnovne škole i porodičnih kuća.

zicara

I kada se, napokon probiju, dolaze do velike krivine koju jedva savladaju, a mnogi autobusi moraju riskantnim manevrisanjem da je prođu. A zatim voze jakim usponom do cilja. Usput izbace velike količine izduvnih gasova, maltene, u dvorišta kuća.

Zašto Trebinje ne bi imalo svoju žičaru? Ona bi, iako ne jeftin projekat, postala turistička atrakcija grada. Na primjer, polazište bi trebalo da joj bude na desnoj obali Trebišnjice. Prelazila bi preko rijeke i nastavljala do Crkvine.

Samo zamislite kakav bi pogled imali turisti pri prelasku preko Trebišnjice, a posebno kada žičara počne da se uspinje prema Crkvini!?

Njena izgradnja je skupa, ali u svijetu postoje mnogi primjeri gdje su žičare u gradskim zonama izgrađene u javno-privatnom partnerstvu, odnosno, sa njom gazduje u te svrhe formirano javno preduzeće.

Posmatrajući Trebinje, riješili bismo dva problema. Autobusi više ne bi prolazili uskim putevima, već bi turisti do Crkvine dolazili pomoću žičare i stvorili bismo novu turističku atrakciju, koja bi, ako posmatramo slične projekte u svijetu, bila i više nego profitabilna.

Ako niste znali, uskoro ćemo u našem komšiluku imati najdužu žičaru na svijetu. Naime, Crna Gora je raspisala međunarodni tender za njenu izgradnju od Kotora do Lovćena i Cetinja, a dijelom će biti finansirana od Evropske banke za obnovu i razvoj u formi javno-privatnog partnerstva.

primjeri-zicara-u-svijetu-1 Gondola prevozi vjernike i turiste i do manastira Hristovog iskušenja.

primjeri-zicara-u-svijetu-1

Gondola prevozi turiste do Ruzveltovog ostrva u Njujorku.

primjeri-zicara-u-svijetu-1

Gondola u La Pazu u Kolumbiji.

primjeri-zicara-u-svijetu-1

Gondola u Rio de Ženeiru.

primjeri-zicara-u-svijetu-4

Dubrovačka gondola koja je prošle godine imala dobit od oko 28 miliona kuna ~ 7 miliona KM.

Zamislite kakav bi pogled bio sa Leotara kada bi se jednog dana do vrha napravila gondola?