Kamenovanje, obezglavljivanje, strijeljanje... Smrtna kazna je legalna u 58 zemalja, a najveći egzekutori u prošloj godini su bili Kina, Iran, Pakistan, Saudijska Arabija i SAD.

smrtna-kazna

Egzekucije se uglavnom sprovode javno, što još više ističe nehumanost kazni, navodi Amnesty International.

Ljude u nekim državama ubijaju zbog preljube, korupcije, blasfemije, pa čak i preipitivanja politike vladajućih lidera.

Indonezijski parlament je prošle nedjelje usvojio zakon koji dozvoljava oštrije kazne za seksulano zlostavljanje djece, uključujući i odredbe za smrtnu kaznu, hemijsku kastraciju i elektronsko praćenje otpuštenih osuđenika. Amandam je usvojen uprokos odbacivanju i etičkim prigovorima medicinskih udruženja.

Kastracija, amputacije udova, bičevanje i drugi oblici mučenja takođe se primjenjuju za zločine poput kockanja ili komunikacije muškarca i žene koji nisu u krvnom srodstvu ili braku.

Neke od najbrutalnijih kazni se srpovode i danas, a evo u kojim državama:

Kamenovanje

kamenovanje

Države: Saudijska Arabija, Sudan, Pakistan, Iran, Jemen, Somalija, Sudan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Nigerija

Kamenovanje je oblik egzekucije u kom se pojedinac muči bacanjem kamenja na njega.

U nekim zemljama, oni koji su osuđeni na kamenovanje ukopavaju se u rupu do struka (žene do grudi), a onda ih kamenuje odabrana grupa izvršilaca.

Oni koji uspijeju da pobjegnu iz rupe tokom kamenovanja, prema Islamskom zakonu su oslobođeni, ali je za žene to mnogo teži poduhvat, nego za muškarce, jer se one dublje ukopavaju.

Šibanje

sibanje

Države: Singapur, Bruneji, Indonezija, Malezija i neke afričke zemlje

Šibanje je kazna koja je u nekim zemljama primjenljiva za čitav niz prekršaja i krivičnih djela uključujući pljačku, kidnapovanje, narkomaniju, vandalizam, pobunu, seksualno zlostavljanje, posjedovanje oružja i prekoračenje roka važenja vize na duže od 90 dana.

Šibanje pod medicinskim nadzorom redovno se primjenjuje u Singapuru. Široki savitljivi štap prvo se umače u vodu, kako bi se spriječilo njegovo pucanje tokom izvršenja kazne. Prestupnik se skida do gole kože, zatim ga ispituje ljekar, a onda ga izvršitelj kazne udara štapom po goloj zadnjici iz sve snage.

Broj udaraca zavisi od zločina i obično se između svakog pravi pauza od 10 do 15 sekundi.

Vješanje

Države: Iran, Pakistan, SAD, Egipat, Avganistan, Bangladeš, Bocvana, Indija, Belize, Bruneji, Kameron, Gambija, Antigva i Barbuda, Irak, Japan, Jordan, Kenija, Kuvajt, Liban, Lesoto, Liberija, Malavi, Malezija, Mjanmar, Eritreja, Nigerija, Oman, Palestinska teritorija u oblasti Gaze, Južni Sudan i Sudan, Sijera Leone, Južna Koreja, Šri Lanka, Sirija, Tanzanija, Tonga, Tunis, Uganda, Kongo, Papua Nova Gvineja, Katar, Zambija, Zimbabve

Smrtna kazna vješanjem je jedna od najrasprostranjenijih. Iran, u kom je samo u 2013. izvršeno 369 takvih kazni, na prvom je mjestu u svijetu prema broju izvršenja.

Obezglavljivanje

obezglavljivanje

Države: Saudijska Arabija, Benin, Jemen, Katar

U Saudijskoj Arabiji je ovaj metod egzekucije najčešće primjenjivan. Osuđenicima se glava uglavnom odsjeca mačem.

Strijeljanje

Države: SAD, Iran, Irak, Indonezija, Saudijska Arabija, Indija, Kina, Južna Koreja, Tajvan, Bangladeš, Avganistan, Liban, Nigerija, Oman, Jemen, Južna Koreja, Ujedinjeni Arapski Emirati, Belorusija, Gambija, Somalija, Eritreja, Benin, Katar, Sijera Leone, Sirija, Uganda

Vjeruje se da je u Bjelorusiji izvršeno manje od 10 egzekucija strijeljanjem u posljednjoj deceniji. Ovaj oblik smrtne kazne u toj zemlji izvršava se tako što se osuđeniku puca u potiljak, ali upotreba te kazne okružena je velom tajne.

Električna stolica

Država: SAD

SAD je jedina država u svijetu u kojoj se i dalje primjenjuje smrtna kazna na električnoj stolici.

Bacanje s visine

bacanje-sa-visine

Država: Iran

Sudije nekad osude pojedinca na smrt bacanjem sa litice ili sa nekog drugog uzvišenja.