Kandidat Republikanske stranke na američkim predsjedničkim izborima Donald Tramp izjavio je da je bombardovanje Srbije bilo velika greška i rekao da će, ukoliko pobijedi, ojačati veze SAD sa vladom u Beogradu.

donald-tramp

"Bombardovanje Srba koji su bili naši saveznici u oba svjetska rata bilo je velika greška. Srbi su veoma dobri ljudi. Nažalost, Klintonova administracija nanijela im je dosta zla, ali i čitavom Balkanu od koga su napravili haos", rekao je Tramp u intervjuu beogradskom časopisu Nedeljnik.

Podsjetio je da se i ranije izvinjavao Srbima zbog američke, a posebno politike Bila Klintona prema Srbima.

"Ojačaću našu vezu sa vladom u Beogradu. Kada preuzmem upravljanje zemljom, čitav kurs američke spoljne politike će biti bolji nego što je sada", rekao je Tramp.

Na pitanje da li bi mogao da spriječi eskalaciju novog hladnog rata i kakav je njegov odnos sa ruskim predsjednikom Putinom, Tramp je rekao da bi sa Putniom bio oštar, ali da bi volio da sa Rusijom njeguje prijateljske odnose za razliku od onih kakve danas imaju dvije zemlje.

"Samo tako bismo mogli da se borimo protiv ID i drugih prijetnji. Amerika će pod mojom aministracijom imati bolje odnose sa Moskvom, gore svakako ne može da ima", naglasio je Tramp.

Republikanski kandidat za predsjednika kaže da je aktuelna američka administracija obavila "užasno loš posao u borbi protiv Islamske države". "Čak bih išao toliko daleko da kažem da su oni odgovorni što su ID i druge slične grupe upošte nastale", ukazao je Tramp.

Prema njegovim riječima, SAD su ostavile Irak na cjedilu i povuke trupe iako su svi generali govorili da je neophodno da ostave vojsku tamo i napravili vakuum koji je omogućio da teroristi bujaju na Iraku i Siriji.

"Vašington trenutno nema nikakav plan ni ideju kako da popravi situaciju", zaključio je Tramp.