Šta životinje vide u ogledalu?

Izvor: b92.net Foto: b92.net
TREBINJELIVE 12. 10. 2016. - 13:34h

Jeste li razmišljali o tome kako se životinje vide u ogledalu? „Nacionalna geografija“ pokušala je da odgovori na pitanje čitateljke koju je zanimalo kako se psi vide u ogledalu.

zivotinje-u-ogledalu

Iako mogu prepoznati sebe ili druge životinje u ogledalu, psi se ne mogu jasno vidjeti.

„Psi su vrlo inteligentna i prilagodljiva bića, koja kao i mnoga druga nemaju kognitivni razvoj potreban da se samostalno prepoznaju vizuelno bez obzira na to da li gledaju u ogledalo, video ili fotografiju“, rekla je Liz Stelov, stručnjak za ponašanje životinja na Veterinarskom fakultetu kalifornijskog univerziteta.

Studije koje su testirale mogu li psi koristiti ogledala kao alat za pronalaženje hrane ili vlasnika dale su različite rezultate.

„To nije iznenađujuće: psi su evoluirali putem mirisa i on je za njih važniji od vizuelnog i prepoznavanja ‘sebe'“, navela je Liz Stelov.

Ogledalce, ogledalce… u bazenu?

Samoprepoznavanje za životinje nije lako, objasnila je Dijana Rajs, psiholog za životinje na Hanter koledžu u Njujorku i autorka knjige „The Dolphin in the Mirror“.

„Potrebno je dosta sofisticirane integracije informacija o samima sebi i vlastitim pokretima i onoga što vidite ispred sebe da bi se sve spojilo u jednu čašu“, rekla je Rajsova.

To je razlog zašto je bebama potrebno od godine i po do dvije godine da shvate šta vide u ogledalu.

Začudo, neke životinje su ipak razbile kôd: delfini, slonovi, svrake i neki veliki majmuni znaju da gledaju sebe u ogledalu.

Životinje koje u ogledalu pokazuju samoprepoznavanje prolaze kroz nekoliko faza. Prvo ponavljaju iste čudne pokrete kroz koje polako shvataju da su to oni.

U posljednjoj fazi, mnoge životinje samo žele da istraže dijelove svoga tela.

Na primjer, studija o delfinima pokazala je da su oni ispred ogledala pokušavali iz više uglova da vide oznake koje su istraživači ostavili na njihovim tijelima.

Azijski slonovi koje je Rajsova proučavala stajali su ispred ogledala i plazili jezik na staklo kako bi ispitali unutrašnjost usta.

„To je stvarno nevjerovatno“, kazala je naučnica.

Sigurnost u brojkama

„Čak iako se životinja ne može vidjeti u ogledalu, čini se da prepoznaje neke od članova pripadnika svoje vrste“, kazala je Liz Stenlov.

Neki zoološki vrtovi koristili su ogledala za aktiviranje parenja i gradnju gnijezda među flamingosima, koji to počnu tek kad vide da su njihove kolonije određene veličine.

Ogledala postavljena na određeni način mogu takođe da smanje anksioznost konja, piše u magazinu „Horse and Hound“.

Jeste li vi primjetili kako vaši ljubimci reagiraju ispred ogledala?

TAGOVI:

Komentari

Jesteli primjetili kako vasi ljubimci reagiraju ispred ogledala?Kako da ne imamo prilog o tome zar ne?

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
10.000+
dnevnih
posjeta
300.000+
mjesečnih
čitanja
750.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.300+
fejsbuk
sviđanja