Čistoća frižidera je ključan faktor u zaštiti vašeg i zdravlja vaše porodice.

ciscenje-frizidera

U frižideru držimo hranu koju unosimo u organizam i ako nije održavan na pravi način, lako mogu da se razmnože bakterije i buđi koje mogu da ugroze zdravlje svih ukućana - stvore probleme sa digestivnim traktom, izazovu infekcije i pokvare hranu.

Frižider je plodno tle za razvoj različitih mikroorganizama, ma koliko bio nov ili tahnološki napredan. Iako u frižideru vladaju niske temperature postoje bakterije i mikroorganizmi otporni i na tih 5-10oC. Još kad tome dodate prisustvo hrane kao što je meso, mliječni proizvodi, riba, ali i povrće i voće, zatim vlagu koja se stvara, odsustvo svjetlosti i svježeg vazduha, postaje jasno zašto frižider može da postane leglo zaraze.

Jednom kada se pojave bakterije i buđ se jako brzo razmnožavaju i lako dopiru i do vaše hrane. Zato je neophodno da frižider redovno i temljno čistite. U današnjem postu otkrivamo vam kako.

1. Temeljno čišćenje - Temeljno čišćenje frižidera, ali i zamrzivača je prvi korak ka očuvanju zdravlja vaše porodice. Isključite dotok struje, pa izvadite svu hranu iz frižidera i zamrzivača. Ako se u zamrzivaču uhvatio led, ostavite ga da se otopi, pa čistom krpom pokupite svu vlagu. Zatim bijelim sirćetom u koje ste sipali malo limunovog soka koristeći čistu krpu detaljno i temeljno prebrišite sve površine u frižideru. Posebnu pažnju posvetite prevojima gdje mogu da zapadnu ostaci hrane. Sirće i limun će uništiti sve buđi koje su se pojavile. Zatim, uzmite hidrogen peroksid pa još jednom pređite sve površine. Ovaj korak će uništiti sve bakterije.

Ostavite da se frižider i zamrzivač potpuno osuše, prije nego što vratite hranu unutra. Kada to radite pobrinite se da su sva pakovanja čista, bez ostataka hrane na njima.

2. Čistka hrane - Redovno iz frižidera izbacujte pakovanja hrane kojima je istekao rok i narminice koje dugo stoje pa su počele da mijenjaju boju i izgled. Sirovo meso u frižideru ne smije da stoji duže od jednog dana. Imajte na umu da su sve namirnice životinjskog porijekla sasvim sigurno već kontaminirane u procesu proizvodnje i pakovanja i zato bi trebalo brzo da ih utrošite. Ostatke kuvanih jela u frižideru smijete da držite najviše četiri dana.

Što se tiče namirnica u zamrzivaču - one mogu da stoje duži vremenski period, ali treba da znate da sa vremenom gube ukus i dobijaju šmek zamrzivača. Zato gledajte da i njih brzo trošite.

3. Zaštite hranu - Najbolji način da čuvate hranu u frižideru jeste da koristite poželjno je staklene, ali dolaze u obzir i plastične posude sa poklopcem. Ovo se posebno odnosi na namirnice životinjskog porijekla. Smještene u staklene posude sa poklopcem, duže će zadržati svježinu i biće teže dostupne bakterijama i buđi. Čak i ako nemate poklopac, potrudite se da hranu bar poklopite tanjirom ili iskoristite samoljepljivu foliju. Povrće držite u pregradi predviđenoj za ovaj tip namirnica i poželjno je da svako povrće ima svoju pregradu.