Sezona je virusa i gripa. Znamo da ono što jedemo utiče na naše zdravlje. Stoga je važno da vi i vaša djeca (ukoliko ih imate) jedete namirnice koje će jačati imunitet. Pod broj jedan bitno je da jedete raznovrsnu i zdravu hranu.

imunitet-djece

Evo nekoliko namirnica koje će biti sjajan saveznik u borbi za jačanje imuniteta.

Jogurt - Sadrži probiotike koji su važni za pravilan rad sistema za varenje. Osim pravilnog varenja, probiotici jačaju imunitet i pomažu tijelu da se odbrani od bolesti. U jednom istraživanju se pokazalo da osobe, a prije svega djeca, koja svakodnevno konzumiraju jogurt, imaju 19% manji rizik od nastanka prehlade, infekcije uha i grla.

Potražite jogurt koji sadrži žive bakterije. Kada ga otvorite, pogledajte da li se na vrhu skupilo malo tečnosti - ona je dobar znak.

Kefir - Ovaj mliječni proizvod je takođe odličan izvor probiotika. I dok ukus pri prvom gutljaju može biti čudan, vrlo brzo ćete se i vi i dijete navići na njega. Iako nije urađeno mnogo istraživanja na temu kefira, dokazano je da jača imunološki sistem.

Orasi - Orasi su odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje su za vas dobre iz više razloga. Stručnjaci vjeruju da omega 3 masne kiseline pomažu tijelu da se bori protiv bolesti. U jednom malom istraživanju se pokazalo da smanjuje rizik od nastanka infekcija disajnih puteva.

Voće i povrće - Za jačanje imuniteta su najbolje namirnice s visokim sadržajem vitamina C, kao što je citrusno voće, jagode, paprike, brokoli i batat (vrsta krompira). Stručnjaci nisu sigurni u to koliko vitamina C je potrebno unositi da bi se spriječio nastanak gripa ili prehlade.

Nemasno meso - Nemasno meso je odličan izvor proteina. Takođe je odličan izvor cinka, za koji su istraživanja pokazala da pomaže bijelim krvnim zrncima u borbi protiv infekcija.

Savjeti za jačanje imuniteta kod djeteta

* Omogućite djetetu da bira između zdravih namirnica. Na taj način ćete mu odmalena pomoći da usvoji zdrave navike u ishrani.
* Više nije uvijek bolje. Ako je jedan kivi dovoljan, ne morate djetetu davati 10 kivija. Prekomjeran unos vitamina neće pomoći. Kada dijete dobije sve potrebne materije, višak odbacuje.
* Upoznajte se s granicama. Zapamtite da nijedna hrana ne može u potpunosti sprečiti nastanak bolesti. Zato, ako se vaše dijete razboli, nemojte odugovlačiti s odlaskom doktoru. Zdrave namirnice mu mogu pomoći da brže ozdravi, ali nisu zamjena za lijekove.
* Odaberite cijele namirnice. Naravno da je sok od narandže odličan izvor vitamina C, ali cijela narandža je uvijek bolji izbor. Od cijelih namirnica ćete dobiti znatno više nutritivnih materija, u odnosu na sokove ili suplemente.