Istraživači s Univerziteta u Vašingtonu testirali su uzorke kućne prašine i otkrili da sadrži veliki broj štetnih hemikalija, piše CNN.

prasina

“Željeli smo da identifikujemo koje su hemikalije prisutne u najvećoj mjeri u kućama, a neke od njih su se pojavile u skoro svakom uzorku prašine”, kaže doktorka Ejmi Zota, asistent profesora predmeta o životnoj sredini i zdravlja na radu, koja je predvodila studiju.

Kako bi otkrili kojim potencijalno otrovnim česticama smo najviše izloženi, Zotin tim je analizirao sve studije urađene u SAD koje imaju uzorke kućne prašine, od 2000. godine.

Tražili su prisutnost potencijalnih otrovnih hemikalija i podijelili su ih u pet klasa, od kojih su se dvije najčešće pojavljivale u uzorcima - ftalati i zapaljive čestice.

Hemikalije pronađene u uzorcima prašine potiču od mnogo stvari koje se tipično nalaze u kući, uključujući proizvode od vinila (PVC), kozmetiku, proizvode za bebe, namještaj i lak za nokte.

Kako bi pojasnili kako su ove hemikalije dospjele u kuću, potrebno je razumjeti gdje se koriste. Naime, ftalati čine plastiku mekšom i savitljivijom, tako da se mogu naći u materijalima od vinila, kao što su podovi, žaluzine i ambalaže za hranu.

Zapaljive čestice pomažu proizvodima da zadovolje standarde zapaljivosti, koji se nalaze u građevinskim propisima, uslovima osiguranja i protivpožarne zaštite.

Istražitelji navode da je u pitanju nešto više od same izloženosti česticama. Na primjer, iako su ftalati otkriveni u većoj koncentraciji, hemikalije u zapaljivim česticama imaju najveći proces unosa, što znači da one više ulaze u organizam.

“Mogu se udahnuti ili ih može koža apsorbovati. Ove hemikalije se ne vezuju za proizvode, pa tako mogu lako i ‘pobjeći’ sa njih.”

Jedna od najvećih briga je činjenica da djeca mogu udahnuti ili upiti neke od ovih hemikalija dok puze po kući, dodiruju stvari i nakon toga stavljaju prste u usta.

“Izloženost djece ftalatima može da poveća rizik od respiratornih, bihevioralnih i neurorazvojnih problema.”

Ftalati su takođe poznati po tome što mogu da poremete hormone, što može da dovede do problema sa reprodukcijom.

Razlog zbog kojeg su ftalati pronađeni kao najčešća čestica u kućnoj prašini je to što su se studije fokusirale na tu vrstu čestica.

“Uvijek postoji mogućnost izloženosti česticama koje još nisu proučavane. Možda postoje hemikalije za koje još ne znamo, za koje još nismo ni čuli”, kaže doktor Asa Bredmen koji nije bio uključen u studiju. Njegova prethodna istraživanja su pokazala da su ftalati najčešća čestica u vrtićima širom SAD.