Tokom ljeta uvijek poželimo krišku limuna u svakom piću koje naručimo i to zbog toga što ta voćka pićima daje notu svježine, ali to zadovoljstvo bi trebalo izbjegavati. Zašto? Zbog toga što je to voće veoma prljavo.

Lijek limun med

Istraživači su u studiji iz 2007. godine koristili po krišku limuna iz dvadeset i jednog restorana, nakon čega su uzete i stavljene na ispitivanje. Otkrili su da gotovo 70 odsto tih uzoraka posjeduje 25 različitih vrsta mikroba.

- Mikrobi koji su pronađeni na uzorcima limuna mogu izazvati zarazne bolesti na različitim dijelovima tijela, iako nije utvrđeno kolika je vjerovatnoća zaraze - napisali su istraživači.

- Šefovi restorana treba da budu svjesni da kriške limuna koje dodaju u pića mogu imati potencijalno patogene mikrobe -navedeno je u studiji.

"Ljudi dodiruju limun, sijeku ga, prenose i stavljaju u čašu ili na ivicu čaše", rekao je doktor Filip Tierno, klinički profesor mikrobiologije i patologije na Univerzitetu Njujork i autor studije "Tajni život klica".

Ali, bez obzira na rizik, Tierno je rekao kako on uvijek traži limun za piće, a da će ga vratiti ukoliko vidi da je barmen stavio svoje prste preko ivice čaše ili ako koristi prljave krpe za čišćenje.

"Morate obratiti pažnju", rekao je on.