Tokom ljeta, stopala se mnogo više znoje i povećava se opasnost od različitih gljivičnih infekcija koje mogu da nam upropaste dane odmora. Zato je neophodno da u ovom periodu posebnu pažnju obratite na njegu ovog dijela tijela.

njega stopala

Najbolji način da svojim stopalima podarite zdravlje jeste pravilna njega i higijena i domaći tretmani na bazi prirodnih sastojaka koji će im pružiti hidrataciju.

Izdvojili smo nekoliko, po nama najboljih i najdjelotvornijih domaćih tretmana, dok u video snimku možete čuti Ivanine savjete za njegu i higijenu kada je u pitanju njega stopala tokom ljeta.

PREPORUČENI TRETMANI

Kupka s hidrogen peroksidom

Hidrogen peroksid je idealan za ubijanje svih bakterija i gljivica i zbog toga predstavlja odličan ljetni tretman za stopala. U 1l destilovane vode dodajte oko 100 mililitara hidrogen peroksida od 3 %, pa namočite noge svakog jutra i večeri po dvadesetak minuta. Ova kupka predstavlja najbolji način da se riješite gljivica i neprijatnih mirisa, i ne samo da će riješiti vaš problem, nego se može koristiti i u cilju prevencije.

Piling od kukuruznog skroba

Kukuruzni skrob odlično upija vlažnost pa predstavlja odličan sastojak za paste koje spriječavaju nastanak bakterija i gljivica. Pomiješajte pola šoljice gustina s malo tople vode, pa stavite u rernu na oko 220 stepeni dok smjesa ne potamni. Dobro utrljajte ovu toplu smjesu na čista i suva stopala, ostavite da djeluje oko 15 minuta, pa isperite toplom vodom.

Maska od krastavca - za umorna stopala

U posudu izrendajte krastavac, dodajte 3 kašičice kiselog mlijeka i 2 kašičice soka od limuna. Sve dobro izmješajte dok se ne napravi kompaktna smjesa. Nanesite je na stopala i ostavite da odstoji 20 minuta. Nakon toga je isperite mlakom vodom i stopala dobro posušite. Krastavac će osvježiti i hidrirati kožu stopala, dok će kiselo mlijeko uraditi blagi piling, a limun uništiti bakterije.