Naučnici su pratili moždane talase i pokrete velikih fregata sa Galapagosa, tako što su razvili mali uređaj koji mjeri električne promjene u mozgu i pokretima glave kod ptica.

frigati price spavanje let

Tokom deset dana istraživanja, aparat je bio vezan za frigate, velike morske ptice koje lete u potrazi za plijenom, koje su letjele na udaljenosti od 3.000 km.

Istraživanje je sproveo nacionalni tim naučnika, predvođen Odjeljenjem za ornitologiju Maks Plank instituta u Njemačkoj.

Nalazi pokazuju da se ptice oslanjaju na neku vrstu autopilota za navigaciju i da održavaju aerodinamičku kontrolu tokom leta.

Tokom istraživanja ponekad su bile samo u polusnu, sa aktivnom jednom hemisferom mozga i jednim okom otvorenim kako bi pratili potencijalne prijetnje i prepreke. Međutim, u nekim slučajevima ptice su ostajale u letu iako im nijedna hemisfera nije bila budna.

Iako mogu na više načina da utonu u san, ptice spavaju i manje od sat vremena dok su u letu, tako da manjak sna ptice nadoknađuju spavajući na kopnu.

Kako bi razumijeli ovaj fenomen, istraživači su snimili promjene u aktivnostima mozga tokom dvije faze sna kod ptica.

Frigati dok lete ulaze kako u fazu lakog sna tako i u REM fazu, ali njihov let za to vrijeme ostaje potpuno isti.

Generalno, rezultati su pokazali da ove ptice spavaju samo 42 minuta dnevno, dok na kopnu mogu da spavaju i više od 12 sati.