Trka za mjesto novog generalnog sekretara UN nastavlja se nesmanjenom žestinom, pošto države članice Savjeta bezbjednosti, poslije dva kruga, nisu uspjele da se slože oko zajedničkog kandidata za nasljednika Ban Kimuna.

United Nations

Kao i poslije prvog glasanja, Ujedinjene nacije, uprkos insistiranju predsjedavajućeg Generalne skupštine, nisu bile spremne da saopšte rezultate, pa je ishod do javnosti dospio "zaobilaznim" putem.

Portugalac Antonio Guteres je, kao i 21. jula, dobio najveću podršku, ali dvije države "nisu ohrabrile" njegovu kandidaturu. Diplomate u UN navode da su njegove šanse za izbor na mjesto generalnog sekretara slabe ukoliko je jedan od glasova ruski.

Odmah iza Guteresa, navodi Svjetska federacija udruženja UN (koja je i prošli put objavila rezultate), nalazi se bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, čiju je kandidaturu podržalo osam zemalja, četiri "nisu ohrabrile" njegovu kandidaturu, dok su se tri uzdržale.

Jedina žena među vodećim kandidatima, prema rezultatima drugog kruga glasanja, jeste Suzana Malkora, koja uz osam glasova podrške, ima i šest protiv.

Po sedam država podržalo je Slovenca Danila Tirka i Bugarku Irinu Bokovu, a diplomate u UN smatraju da će većina preostalih kandidata uskoro odustati od trke za nasljednika Ban Kimuna na mjestu generalnog sekretara UN.

Bivša hrvatska ministarka inostranih poslova Vesna Pusić odustala je od trke dan prije drugog kruga glasanja.

U trci su još i bivši šef makedonske diplomatije Srđan Kerim, Natalija German iz Moldavije, Novozelanđanka Helen Klark, Igor Lukšić iz Crne Gore, Slovak Miroslav Lajčak i Kostarikanka Kristijana Figeres.