Najmanje 60 osoba je poginulo, a više od 330 je uhapšeno tokom pokušaja državnog udara u Turskoj, tvrdi jutros neimenovani zvaničnik iz Kancelarije turskog predsjednika, dok državna agencija Anadolija navodi da je 754 vojnika pritvoreno širom zemlje.

turska drzavni udar

NTV je ranije, pozivajući se na kancelariju tužioca, prenio da su u Ankari poginule najmanje 42 osobe, prenio je AP.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je danas naciji da njegova vlada drži vlast nakon pokušaja puča.

Borbe se, međutim, kako javlja AP, nastavljaju i tokom jutra, a snažne eksplozije čuju se u Ankari i Istanbulu, dok je jedna bomba pogodila zgradu parlamenta.

Vladini zvaničnici kažu da je pokušaj udara izgleda propao, nakon što su građani noćas izašli na ulice i suprotstavili se vojnicima, koji su pokušali da preuzmu vlast.

Na fotografijama, koje je objavio Si-En-En Tursk, vidi se kako više desetina vojnika hoda između tenkova držeći ruke uvis i predajući se vladinim snagama na jednom mostu u Istanbulu.

Građani, od kojih su pojedini mahali zastavama, popeli su se na tenkove.

"Oni su uperili narodno oružje protiv naroda. Predsjednik, kojeg je 52 odsto naroda dovelo na vlast, drži situaciju pod kontrolom. Vlada, koju je doveo narod na vlast, drži situaciju pod kontrolom. Neće uspjeti dok god im se suprotstavljamo rizikujući sve", rekao je Erdogan obraćajući se jutros pristalicama ispred aerodroma Ataturk u Istanbulu.

Ministar pravde Bekir Bozdag rekao je da su bezbjednosne snage porazile "zavjerenike puča" na nekoliko mjesta, među kojima su zgrade policije i vlade, ističe Anadolija.

"Ne postoji mjesto gdje imaju odgovarajuću kontrolu. Ako bog da, oni će biti poražani u preostalim mjestima, dok će oni koji se nalaze u vazduhu biti oboreni", rekao je Bozdag.

AP navodi da nije poznato ko ima kontrolu u vojnom sjedištu, kao i da Erdogan nije napustio aerodrom nakon što je svanulo.

Premijer Turske Binali Jildrim pozvao je sve poslanike na održavanje hitnog sastanka danas, navodi Anadolija.