Kosta Projević, polaznik Škole njemačkog jezika profesora Tamare Tomović, najmlađi je nosilac sertifikata B2 Geteovog instituta iz Sarajeva.

b2 sertifikat tamara tomovic

Sertifikat je stekao sredinom maja. Nikada nije rekao "ne mogu", "neću", nego je uvijek bio željan za rad i nova saznanja. To mu je i donijelo laskavu titulu najmlađeg nocioca B2 sertifikata njemačkog jezika u BiH.

Za B2 nivo, kako kaže Kosta, spremao se od septembra prošle godine. U radu sa profesoricom Tomović bilo mu je više nego zanimljivo, a uz obostrani trud rezultat nije mogao da izostane.

Ispit koji, inače, polažu samo odrasli, on je položio sa 13 godina, dok je iza njega najmlađi imao 25 godina.

Na svakom ispitnom roku izađe po 100 kandidata, a prolaznost je oko 60 odsto, kaže profesorica Tomović, pojašnjavajući da je zbog popularnosti njemačkog jezika i zahvaljujući djeci iz Trebinja, Gete institut podigao standarde polaganja ispita i dozvolio djeci da polažu ispite za odrasle.

"Govorim francuski, engleski i njemački, a ubrzo ću upisati i ruski jezik. Interesuje me i slikanje, pa idem u školu slikanja 'Cambridge'. Crtam prirodu,a u posljednje vrijeme i portrete", kaže Kosta, dodajući da čita knjige na engleskom i njemačkom jeziku.

Njemački jezik, koji ne uči kao predmet u osnovnoj školi, usavršava i u razgovoru sa bratom Matejom, koji je, takođe, prošle godine, sa navršenih 15 godina, dobio sertifikat B2 Gete instituta.

"Kad smo bili mali gledali smo crtane filmove na njemačkom jeziku. Moj brat je sa šest godina rekao da bi volio da uči taj jezik. Upisao je njemčki jezik kod Tamare. Nakon samo dvije godine, kada sam čuo kako brat dobro priča njemački, upisao sam se i ja", kaže Kosta.

Ovo je za Kostu veoma značajno i jer sa B2 sertifikatom može da nastavi školovanje u njemačkom govornom području bez pauziranja i dodatnih provjera.