Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je na Svetu Goru povodom hiljadugodišnjeg ruskog prisustva na Atosu. Proslavi obilježavanja ovog jubileja, osim Putina, prisustvuje i ruski patrijarh Kiril.

putin

Putin je jutros iz Atine avionom doputovao u Solun, a potom automobilom dovezen do obale u blizini Svete Gore i brodom prevezen do Atosa, jednog od centara pravoslavnog svijeta, prenosi AP.

Tamo je najprije posjetio Kareju - prestonicu i administrativni centar Svete Gore, gdje se nalazi Hram Protata, a dočekalo ga je 20 igumana i 20 predstavnika monaha.

Ruski predsjednik je prisustvovao liturgiji služenoj u njegovu čast, nakon čega je, u kratkom obraćanju, zahvalio Ekumenskoj patrijaršiji i Grčkoj pravoslavnoj crkvi na ulozi u jačanju odnosa između Grčke i Rusije.

"Ovdje na Atosu se odvija veličanstven i važan rad na moralnim vrijednostima", rekao je Putin, zahvalivši monaškoj zajednici na gostoprimstvu prilikom njegove druge posjete Svetoj Gori.

Tokom susreta sa članovima Protata (uprave Svete Gore) u manastiru Uspenja presvete Bogorodice, Putin je bio smješten u nekoj vrsti stolice ili prestola, koji je do sada bio rezervisan samo za vizantijske careve, objavili su ruski mediji.

Nakon liturgije, Putina je pozdravio grčki predsjednik Prokopis Pavlopulos, a potom su razgovarali u glavnoj administrativnoj zgradi monaške zajednice.

Patrijarh Kiril izjavio je da taj događaj treba da prođe tako da, ne samo Rusija i Grčka, već i cijeli svijet osjete značaj duhovne tradicije pravoslavlja.

U planu je da Putin posjeti Kareju prestonicu i administrativni centar Svete Gore, gdje se nalazi Hram Protata.

Tamo će ga dočekati grčki predsjednik Prokopis Pavlopulos kao i članovi Sinoda. Prvo će u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice biti održana kratka molitva, zatim će Putin razgovarati sa članovima Sinoda, nakon čega se očekuje njegovo kratko obraćanje javnosti.

Poslije toga Putin će otići u manastir Svetog Pantelejmona gdje će ga dočekati ruski patrijarh Kiril.