Ovo čudesno selo - Monsanto, nalazi se na istoimenoj planini, jugoistočno od Serra da Estrela, u Portugaliji, na samoj granici sa Španijom. Ima nešto više od 800 stanovnika, uglavnom starijih, koji svake godine mogu da se pohvale sa sve većim brojem posjetilaca koji dolaze da bi bili lični svjedoci postojanja ovog čarobnog mjesta.

selo Monsanto

Izgled Monsanta nije se mijenjao vijekovima, pa je 1938. godine bilo izglasano za „najpotrugalskije selo u Portugaliji“, a iste godine i za nacionalni park. Od tada su strogi zakoni zabranili da se bilo kakva građevinska intervencija uradi u selu, što je omogućilo da selo zadrži svoj autentični izgled.

monsanto crkva

Selo Monsanto se nalazi na obroncima granitnog brda i karakteristično je po tome što je građeno između divovskog kamenja, kao i po kućama koje su vijekovima integrisane u pejzaž bez uticaja na njega, ostavljajući velike stijene netaknute.

Monsanto selo

Kako bi se prilagodili prirodnom okruženju, to jest velikim stijenama elipsastog oblika, mještani su svoje kuće izgradili između stijena i na taj način se skladno stopili s prirodom dajući ovom mjestu jedinstven izgled.

monsanto portugal

Malene uličice dovoljno su široke samo za magarca i penju se do 400 metara u brdo poznatije kao Mons Sanctus. Drevno stanovništvo je pažljivo isklesalo desetine malih ulica i prolaza među stijenama.

selo monsanto portugalija

Stanovnici su se potrudili da ne ruše stijene kako bi izgradili kuće, već su ih smještali pored, ispod, na i oko njih, za šta je sigurno bilo potrebno puno truda i vrijednog rada.

monsanto selo od kamena portugal

Brojne kuće još uvijek imaju vrata stara nekoliko vijekova. Njihov izgled se nije promijenio vijekovima, zbog čega postoji utisak da vrijeme u ovom naselju stoji.

monsanto selo od kamena portugal

Selo je smješteno na strani planine, a sa mnogih vidikovaca se proteže pogled na prelijepe doline koje se nalaze u podnožju. Montantno je prelijep i odličan primjer kako su se ljudi prilagođavali da bi sačuvali izgled svog okruženja.

monsanto