Dinosaurusi su bili pred izumiranjem znatno prije nego što je kobni asteroid udario u Zemlju prije 66 miliona godina, pokazalo je novo istraživanje, a piše britanski Gardijan.

Dinosaurusi

Dinosaurusi su se pojavili prije više od 230 miliona godina. Nove vrste javljale su se znatno češće nego što su stare izumirale.

No, studija koju su sproveli naučnici sa univerziteta Bristol i Reding pokazuje da se sve počelo mijenjati znatno prije nego što je asteroid udario na područje današnjeg Meksičkog zaliva i zapečatio njihovu sudbinu.

Naučnici su dinosauruse podijelili u nekoliko velikih "porodica" i pratili su uspon i pad vrsta kroz milione godina. Istraživanje je pokazalo da su prije 220 miliona godina bili u usponu, s pojavljivanjem mnoštva novih vrsta koje su nadoknađivale izumiranje starih.

No, oko 140 miliona godina prije naše ere, njihov napredak se usporio, dok su oko 90 miliona godina prije naše ere ušli u fazu dugoročnog, ali neizbježnog pada.

U tom trenutku, 24 miliona godina prije nego što je asteroid udario u našu planetu, već je izumiralo više starih vrsta dinosaura nego što se pojavljivalo novih. To je bio i jedan od razloga zašto ih je udarac 10-kilometarskog asteroida dokrajčio, zbog manjeg broja vrsta i nedostatka raznolikosti nisu se mogli prilagoditi na nove klimatske uslove, pa su bili osuđeni na propast.

Iako su se neke vrste i dalje dobro držale prije udara asteroida, bilo je tu još faktora zbog kojih su bili osuđeni na propast, kao što je dizanje nivoa mora koje je rascijepilo kopnene površine i tako izolovalo neke zajednice/vrste, smatra Kris Venditi, biolog koji je radio na istraživanju.

"Da su nastavili na tom pravcu, čak i da meteor nije udario, bili bi vrlo siromašni vrstama u nadolazećim milionima godina ili bi potpuno izumrli“, smatra Venditi.