Poenta grickalica jeste da ,"zavaraju glad" u periodu između dva glavna obroka i privremeno vas zasite. Nutricionisti preporučuju da te grickalice između obroka budu zdrave i hranljive. Svakako treba da izbjegnete čipseve i slične slane "zanimacije".

namirnice izmedju obroka

Međutim, postoje zdrave grickalice koje umjesto da vas zasite samo još više bude apetit!

Pogledajte o kojim namirnicama se radi i izbjegnite ih u periodu između dva obroka.

 

Voće - Istina, nutricionisti stalno preporučuju voće kao užinu između obroka, ali činjenica je da neke vrste voćki samo bude apetit umjesto da nas zasite. To je posebno slučaj sa jabukama, narandžama, mandarinama, kivijem... Voće je bogato, doduše zdravim šećerima koji čine da imate potrebu za novom dozom šećera. I zato često nakon pojedene voćke imate želju da još nešto grickate.

Rješenje je da uz svoju jabuku ili bananu pojedete i neke zdrave masnoće koje će vas zasititi. Recimo, krišku integralnog tost hljeba premažite puterom od kikirikija i preko stavite par kriški jabuka ili banane.

Energetska štangla - Nisu sve energetske table dobre za vas. Većina njih pod sloganom ,,zdravo'' zapravo krije gomilu praznih kalorija i velikih količina šećera u formi meda i sirupa, kao i naduvanog pirinča ili čak i čokolade. Ako je pojedete između obroka nivo šećera u krvi će vam naglo skočiti, nakon čega dolazi pojačan apetit i želja za novom grickalicom.

Rješenje svakako leži u energetskim štanglicama koje sadrže prave sastojke poput badema, lješnika i drugih orašastih plodova koji su bogati proteinima.

Prirodni zeleni sok - Ovo je zaista jako zdrav napitak, jer je zeleno povrće izuzetno bogato antioksidantima. Ali, koliko je zdravo, toliko je i siromašno kalorijama, tako da vas zeleni sok neće baš dugo držati sitima, niti će zadovoljiti vaš apetit. Zapravo, ovaj napitak će samo ,,protrčati'' kroz vaš organizam, ostavljajući vas još gladnijim.

Predlažemo da napravite smuti koji će biti bogat proteinima, kao što su orašasti plodovi, jogurtom i biljnim masnoćama (puter).

Žitna kaša sa mlijekom od badema - Ugljeni hidrati + proteini - ovo zaista jeste dobra kombinacija za užinu, jer će vas zasititi i dugo držati energetski punim. Međutim, bademovo mlijeko nije dobar izbor, jer je jako siromašno proteinima. Ova kombinacija je bukvalno jednaka kao da ste žitarice prelili vodom!

Predlažemo da u kašu dodate orašaste plodove poput lješnika, badema, oraha ili da bademovo zamenite nekim ,,masnijim'' mlijekom.

Pametnim izborom namirnica ćete svoj apetit držati pod kontrolom, a zdravlje organizma će biti zagarantovano. Svaki nutricionista bi bio ponosan na vas!