Već i vrapci na grani znaju koliko su vitamini i minerali bitni za zdravlje tijela i pravilno funkcionisanje organizma.

koza i kosa - nedostatak vitamina

Nema nutricioniste koji vam neće reći i ponoviti i po hiljadu puta da je svakodnevan unos vitamina ključan za svakoga od nas. To može biti u vidu suplemenata, ali svakako je najbolje da ih unosite putem svježih namirnica, posebno voća i povrća.

Vitamini jačaju organizam i pomažu mu u svakodnevnoj brobi sa negativnim spoljašnjim faktorima, učestvuju u izgradnji tkiva, metaboličkim procesima, razmjeni hranljivih materija. Bez njih, organizam bi počeo polako da propada!

Zato vam u današnjem postu otkrivamo signale kojima tijelo javlja nedostak nekog od vitamina. Nikako ne ignorišite ove znake i ako primijetite neki od simptoma, što prije reagujte!

Naučnici su već odavno dokazali su da su vitamini A i E dobri ovlaživači kože i da E i C vitamin štite od štetnog zračenja sunca.

No, korisni efekti vitamina ne zaustavljaju se samo na koži: vitamin B5 važan je sastojak proizvoda koji održava i jača elastičan sloj, jako tanak, ali važan za strukturu vlasi.

Vitamin B6 pomaže u kontroli lučenja sebuma kože vlasišta, a cilj nekih naučnih istraživanja je proučavanje istog efekta na koži lica. Kad je riječ o vitaminima, sve to tek je dio saznanja za izradu proizvoda kojima je cilj sačuvati ljepotu, zaštititi kožu, kosu, nokte.

Osim vitamina, tu su materije antioksidantnog djelovanja, štite od brojnih štetnih uticaja okoline koje je danas zaista teško izbjeći. Količina slobodnih radikala čije stvaranje ti uticaji podstiču je pogubna i za zdravlje i za ljepotu. Iako ih ne možemo vidjeti niti osjetiti njihovo razarajuće djelovanje, slobodni radikali su upravo u samom srcu procesa starenja. Ipak, mudra priroda stvorila je antioksidanse koji uspješno suzbijaju štetne efekte slobodnih radikala.

Neke antioksidanse tijelo samo proizvodi, no ta sposobnost organizma s godinama postepeno slabi, a neke materije organizam ne može proizvesti pa ih valja naknadno unositi. Isto važi i za sintezu vitamina, naše tijelo može sintetizirati na primjer vitamin D koji se stvara kad je koža izložena suncu. I dok i dalje važi uputstvo da su vitamini iz namirnica dragocjen doprinos zdravlju, danas se zna da se vitamini koži, kosi, noktima mogu dodavati i u obliku krema, seruma, losiona za njegu.

Prve bore, tanka kosa, lomljivi nokti koji se listaju?

Vaše tijelo šalje vam poziv za pomoć. Možda mu hranom ne dajete sve što mu treba. Pažljivo pogledajte svoje lice i kosu, ruke, naučite raspoznavati znakove i promjene, pronađite proizvode za njegu koji sadrže supstance koje vam trebaju.

1. Koža se ljušti - nedostaje joj vitamin A.

Ako nije posljedica velike hladnoće ili upotrebe neprimjerenih kozmetičkih proizvoda, ljuštenje kože može biti posledica nedostatka vitamina A, nužnog za proces obnavljanja ćelija, pravilno orožavanje kože i njenu kompaktnost. Može se koristiti u obliku retinola ili betakarotena, koji organizam pretvara u vitamin A. Ovaj vitamin dermatolozi koriste u liječenju bolesti povećanog orožavanja, na primer u slučaju psorijaze, ihtioze, a pomaže i u slučaju pucanja i listanja noktiju. Osim što utiče na rad žlijezda lojnica, podstiče sintezu kolagenih vlakana i poboljšava čvrstoću kože.

U kozmetičkim preparatima vitamin A se nalazi u manjim količinama kako ne bi nadražio kožu i izazvao crvenilo. Ipak, te su doze dovoljne da u redovnoj upotrebi podstaknu blago, ali vrlo korisno ljuštenje, što koži daje svježinu.

Betakaroten štiti ćelije kože od uticaja slobodnih radikala, pomaže koži da brže potamni i zadrži preplanulost.

2. Slaba kosa - potrebni su vam vitamini B grupe.

Nedostatak volumena i vitalnosti kose može biti posljedica nedostatka vitamina B grupe, nužnih za sintezu aminokiselina od kojih je kosa građena.

Posebno su važni vitamin B3 koji podstiče ćelijski metabolizam i vlasi vraća vitalnost; vitamin B5 koji jača strukturu vlasi, i vitamin B6 koji podstiče sintezu keratina. Osim toga vitamini B grupe pomažu i proces obnavljanja kože. Sadrže ga neke kozmetičke kreme, ali i dodaci prehrani.

3. Ožiljci sporo zarastaju - treba vam vitamin C i K.

Ako ogrebotine i rezovi ili ožiljak od bubuljice sporo zarasta, to je znak da tkivu kože nedostaju materije koje su joj neophodne za obnavljanje.

To svojstvo ima vitamin K, vrlo važan za proces koagulacije krvi i vitamin C koji, osim što pomaže proizvodnju kolagena, štiti od infekcija. Osim toga, vitamin C pomaže uklanjanju mrlja pigmenta, a veoma je dragocjena pomoć ovog vitamina kod čvrstoće krvnih sudova.

Početne bore - brišu ih vitamin E i bjelančevine.

Vitamin E vrlo je snažan antioksidans, spriječava starenje kože i stvaranje bora. Oštećenje DNK slobodnim radikalima izaziva stvaranje tumorskih ćelija, a vitamin E ih štiti već na nivou membrane.

Ćelijske membrane posebno brzo oštećuju i razaraju pušenje, alkohol, nepravilna ishrana, bore se na koži tada javljaju brže i dublje su.
No kako i uz pridržavanje pravila zdravog života postoji mogućnost nedostatka vitamina E, korisno je koristiti kreme koje ga sadrže, a posebno kreme hranljivog efekta i anti-age kreme u kojima taj vitamin ima ulogu antioksidansa.

Osim vitamina E, starenje kože i stvaranje bora spriječiće i bjelančevine.

Danas se u kozmetici koriste bjelančevine biljnog porijekla koje koža lako prepoznaje kao svoje prirodne sastojke, što je potrebno da bi ih mogla u potpunosti iskoristiti. Valja se prisjetiti da je i kolagen, materija neophodna za kompaktnost i elastičnost kože, bjelančevina koju koža prirodno proizvodi. Uporedo s godinama taj proces kože postaje sporiji.

4. Lomljivi nokti - treba vam vitamin H.

O tom vitaminu ne priča se puno, ali ako nokti lako pucaju, a vrhovi kose su suvi i ispucali, možda je riječ upravo o nedostatku vitamina H.

Kozmetički proizvodi ga ne sadrže pa ga je preporučljivo uzimati u obliku dodatka prehrani.

Potrebno je istaknuti da rezultate ne valja očekivati već nakon nedjelju-dvije uzimanja tih dodataka; prvi se rezultati vide posle dva mjeseca, dok se poboljšanje strukture noktiju može očekivati već nakon dvije nedjelje.