Suprotno mišljenju da je čips napravljen od krompira morate znati da su neke vrste pravljene od mješavine pirinča, pšenice, kukuruza i krompirovih pahuljica.

cips

Prženje namirnica u dubokom ulju stvara kancerogenu supstancu koja se naziva akrilamid. Ona nastaje kada se hrana bogata ugljenim hidratima prži na visokim temperaturama. Kada se poslije prženja na hrani pojavi zlatno žuta boja to je znak da na njoj ima akrilamida.

Čips izuzetno goji jer ima veliki procenat masnoće a samim tim i kalorija. Prosječna kalorijska vrijednost čipsa u kesici od 45 g je 246 kcal koliko ima i 12 kašičica šećera.

Ako svakodnevno jedete oko 30 grama čipsa ugojićete se 1 kg na svake četiri godine. Neka istraživanja kažu da čips goji više od mesnih prerađevina i slatkih napitaka.

Čips ima niske vrijednosti vitamina i minerala pa ako se nalazi na vašem svakodnevnom jelovniku znajte da se ne hranite dobro i da vašem tijelu nedostaju vitmini i minerali.

Sadržaj natrijuma u čipsu može loše uticati na vaš kardiovaskularni sistem i može dovesti do povećanja krvnog pritiska. To može dovesti do bolesti kardiovaskularnog sistema, bubrega, moždnog udara i zastoja rada srca.

Česta konzumacija čipsa može dovesti do porasta štetnog LDL holesterola u krvi jer su ulja u kojim se prži čips zasićene masti koje doprinose porastu ovog holesterola.

Zdravije varijante čipsa možete napraviti sami tako što ćete isijeći krompir na tanke komadiće kao u kesicama, blago ga posoliti i blago premazati uljem pa ga peći u rerni u suvom plehu u koji ste ubacili samo papir za pečenje. Takođe se mogu kupiti i zdravije varijante kao što je čips od jabuke i slično.