Stanje organizma se oslikava na koži kao odraz u ogledalu. Ako primjetite neke nepravilnosti na koži, pogotovo ako one traju duži period, vrijeme je da se zapitate da li je vaš organizam u potpunosti zdrav.

izgled koze

Prvi znaci različitih bolesti se obično očitavaju u stanju kože tijela i tena, zato ne ignorišite ove signale.

Pogledajte naš mali vodič i saznajte šta vam stanje kože poručuje.

 Plavičasti ton kože može da bude posljedica problema s jetrom, slezenom ili gušteračom. Ova se boja javlja i kao alergijska reakcija ili pak ukazuje na trovanje olovom posebno ako se prve promjene vide na potkoljenicama ili desnima.

Sivkasta koža može biti znak manjka kiseonika u krvi što može biti posljedica emfizema, rane upale pluća, tuberkuloze, pa čak i znak predinfarktnog stanja. Jedan od razloga sive kože može biti i upala tankog sloja tkiva u trbuhu koja je uzrokovana bakterijama ili gljivicama.

Osip koji prate bolni mjehurići može ukazivati na alergijsku reakciju na gluten. Najčešće se pojavljuje na koljenima, laktovima, vlasištu, leđima i na zadnjici, a prati ga osjećaj žarenja i peckanja.

Ispucala koža oko usana može biti znak manjka vitamina B kao što je niacin, riboflavin i vitamin B6. Nedostatak se može nadoknaditi namirnicama koje obiluju ovim vitaminima: tunjevina, spanać i surutka.

Osjetljiva i natečena koža ispod očiju ukazuje na prekomjerni unos slane hrane, ali ujedno može biti i znak alergije. Alergije šire krvne sudove i mogu postaći pucanje kapilara i oticanje što na kraju rezultira tamnoljubičastim podočnjacima.

Preplanuli ten koji nije posljedica sunčanja ukazuje na nasljedni poremećaj, hemokromatozu. Karakteriše ga prekomjerno nakupljanje gvožđa u organizmu.

Pretjerana osjetljivost kože može biti posljedica autoimune bolesti lupusa. To je bolest u kojoj imunološki sistem postaje hiperaktivan i napada zdravo tkivo.
Pretjerano izlaganje suncu nije jedni razlog hiperpigmentacije. Smeđe mrlje na koži, posebno na području oko vrata, prepona i pazuha, mogu biti rani znak dijabetesa, trudnoće i poremećaja u radu štitne žlijezde.