NAJSKUPLJE VOJNE OPERACIJE – I bombardovanje JUGOSLAVIJE koštalo milijarde dolara

Izvor: sputnjik.rs Foto: sputnjik.rs
TREBINJELIVE 22. 03. 2016. - 9:50h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin saopštio je ove sedmice da je glavni deo troškova Ministarstva odbrane Rusije za vojno-vazdušnu operaciju u Siriji bio oko 464 miliona dolara. Da li je to mnogo ili malo novca može da pokaže i pregled najskupljih vojnih operacija na svijetu od 1950. do danas.

vojne operacije

Lider po broju operacija izvedenih izvan svoje teritorije su Sjedinjene Američke Države. Prema podacima Istražne službe Kongresa SAD, američke oružane snage su, od kada postoje, samostalno ili u sastavu međunarodnih koalicija oko 250 puta učestvovale u sukobima ove vrste.

5. Operacija NATO-a u Jugoslaviji — 43 milijarde dolara

bombardovanje jugoslavije

Rat na Kosovu završio se 78-dnevnom operacijom Sjevernoatlantske alijanse tokom koje su se pod udarom savezničke avijacije našli vojni objekti i civilna infrastruktura Savezne Republike Jugoslavije. Prema procjenama novinara Bi-Bi-Sija i vojnih stručnjaka, bombardovanje Jugoslavije koštalo je NATO oko 43 milijarde dolara.

Tokom operacije, saveznička avijacija je izbacila više od 23.000 bombi i uništila oko 50 odsto proizvodnih kapaciteta SRJ. Prema procjeni britanskih stručnjaka, ukupna šteta od bombardovanja je oko milijardu dolara, dok srpski stručnjaci tvrde da je izgubljeno oko 29,6 milijardi dolara. Prema podacima jugoslovenskih vlasti, tokom operacije je poginulo više od 1.700 civila, a oko 10.000 ozbiljno je ranjeno.

4. Zalivski rat. Operacija „Pustinjska oluja“ — 102 milijarde dolara

zalivski rat

Borbena operacija višenacionalne koalicije na čelu sa SAD pod nazivom „Pustinjska oluja“ 1990-1991. godine trajala je 42 dana i završila se oslobađanjem Kuvajta i povlačenjem iračkih snaga. „Pustinjska oluja“ je bila prva ilustracija visokotehnološkog rata nove generacije. U ratu u Zalivu međunarodna koalicija, čija je glavna udarna snaga bila američka armija, koristila je vojnu avijaciju, „pametno“ visokotehnološko oružje i sredstva za radioelektronsku borbu. Prema podacima Istražne službe Kongresa SAD, operacija je Ameriku koštala 102 milijarde dolara i odnijela je 298 ljudskih života.

3. Operacija u Severnoj Koreji — 341 milijarda dolara

Sjevernokorejska vojska je 25. juna 1950. godine prešla 38. paralelu i počela ofanzivu na Južnu Koreju. Istoga dana Savjet bezbednosti Ujedinjenih nacija brzo je riješio „korejsko pitanje“, iskoristivši bojkot sovjetske delegacije — sa devet glasova „za“ usvojena je rezolucija o vojnoj pomoći Južnoj Koreji, koju su predložile SAD. Na poluostrvo je upućena kopnena vojska Ujedinjenih nacija, koju su prevashodno činili američki vojnici pod komandom generala Daglasa Makartura. Intervencija Kine omogućila je vojsci Sjeverne Koreje da povrati položaje i rat se produžio na tri godine. Sukob se završio potpisivanjem sporazuma o prekidu vatre 1953. godine, ali mirovni sporazum sjevera i juga Koreje ni dan-danas nije potpisan. Jedan od najvećih sukoba u tom ratu bila je bitka za Tegu, tokom koje je avijacija saveznika sprovela najveću operaciju poslije iskrcavanja u Normandiji. Stotine bombardera B-29 bacilo je više od 3.000 bombi. Učešće u Korejskom ratu koštalo je Ameriku 341 milijardu dolara i odnijelo je oko 34.000 ljudskih života.

2. Rat u Vijetnamu — 738 milijardi dolara

rat u vijetnamu

Sjevernovijetnamski partizani napali su 1965. godine američke vojne objekte u Pleikuu i SAD su počele operaciju „Prasak groma“ – najdužu vazdušnu kampanju poslije Drugog svjetskog rata. Vazdušni napadi na Sjeverni Vijetnam koštali su Bijelu kuću oko 900 miliona dolara. Tokom vijetnamske kampanje u zemlji je bilo oko 550.000 američkih vojnika. Rat u Vijetnamu trajao je osam godina i koštao je Ameriku 738 milijardi dolara i više od 54.000 žrtava. O tom ratu napisano je više literature nego o bilo kojem drugom u kojem su učestovale SAD. O „vijetnamskoj temi“ snimljeno je više od 500 filmova. Jedna od posljedica učešća Vašingtona u tom ratu je „vijetnamski sindrom“ koji se ogleda u protivljenju mnogih Amerikanaca dugoročnim i rizičnim vojnim kampanjama.

1. Rat protiv terorizma (Irak, Avganistan — prema raznim procenama, od 1 do 6 biliona dolara).

rat u avganistanu i iraku

Poslije terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, predsjednik SAD Džordž Buš Mlađi objavio je početak „Rata protiv terorizma“, odnosno operacije „Nepobjediva sloboda“ koja je vođena u Avganistanu, Iraku, Pakistanu, Somaliji, Jemenu, Indoneziji i na Filipinima.

Istražna služba američkog Kongresa je 2010. godine proceijinila da su troškovi ove operacije 1,147 biliona dolara, ali u te proračune nisu uvršteni lečenje i oporavak vojnika, isplate invalidskih penzija i drugi troškovi. Na to su skrenuli pažnju stručnjaci Univerziteta Harvard, koji su procijenili da su SAD za učešće u ratovima u Iraku i Avganistanu potrošile od četiri do šest biliona dolara.

U Drugom svjetskom ratu, koji je smatran najskupljom vojnom kampanjom, Amerika je potrošila tri biliona dolara.

Istražitelji nevladine organizacije Nešenel prajoritis prodžekt su 2015. godine izračunali da svakog sata Amerikanci u prosjeku troše četiri miliona dolara na operaciju u Avganistanu.

rat u avganistanu i iraku

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja