Mnogo je namirnica koje nemaju dovoljno hranljivih materija i ne daju dovoljno energije.

hrana za energiju

Ako jedete pogrešne stvari s vremenom ćete narušiti zdravlje.

Pogledajte koje su to namirnice koje vam oduzimaju, a koje daju snagu i energiju.

Na šta posebno treba paziti?

Hrana i piće koji oduzimaju snagu

1. Vještački zaslađivači - Posle varenja stvaraju se niskokalorični šećerni alkoholi kao što su manitol, sorbitol i ksilitol.

Oni uznemiravaju želudac i može doći do nadutosti i stvaranja gasova što oduzima energiju.

Ne koristite ili ograničite žvakaće gume s vještačkim šećerima.

Osim šećernog alkohola i samo žvakanje podstiče gutanje vazduha što dodatno dovodi do stvaranja gasova u sistemu za varenje.

2. Industrijski prerađena hrana - Čokoladice ili kesica čipsa daju ekspresnu dozu energije, ali procesuirana hrana brzo prolazi u krv što znači da dolazi do naglog talasa energije i podjednako naglog pada.

3. Nikad ne jedite samo slatko (koliko god ga voljeli) - Čokoladicu ili neki desert pokušajte uvijek da jedete poslije obroka u kome su bili zastupljeni proteini i masnoće.

To će usporiti apsorpciju šećera i spriječiti nagle promjene šećera u krvi.

4. Nedovoljan unos vode - Ako ste dehidrirani, zapremina krvi pada, pa se u ćelije mišića i vitalnih organa prenosi manje kiseonika zbog čega se možete osjećati izmoreno.

5. Uveče pijete alkohol - Ne samo da alkohol dovodi do dehidracije, on ometa i san ako ga pijete tri do četiri sata prije spavanja.

6. Energetski napici - Većina energetskih napitaka sadrži kofein, šećer i mnoga hemijska jedinjenja koja će vam naglo dati snagu.

Ali to će kratko trajati, a zatim kreće nagli pad energije.

Hrana i piće koji daju snagu

1. Zdrave masnoće - Avokado, orašasti plodovi, maslinovo ulje i druge zdrave masti olakšavaju varenje, a nadimanje je manje vjerovatno. Jedite ih u umjerenim količinama.

2. Kompletna hrana - Manje je više. Jedite namirnice, koje mogu da se jedu i sirove, što je češće moguće (voće, povrće, orašasti plodovi, mahunarke, integralne žitarice) i uvijek se odlučite za najmanje procesiranu verziju zapakovane hrane, koja ima najkraći spisak sastojaka. Kad je u pitanju tjestenina i hljeb, pogledajte da li je prvi navedeni sastojak integralno pšenično brašno. Namirnice koje su najbliže svom prirodnom stanju daće vam mnogo mirniju, dugotrajniju zalihu energije.

3. Dovoljno vode na dan - Uz svaki obrok popijte, pijuckajući pomalo, 2,5 dl vode. Uživajte i u jagodama, dinji, ananasu ili lubenici za doručak. Voće bogato vodom pomoći će vam da jutro ne krene u deficitu H2O.

4. Energetske pločice - Napravite energetsku pločicu kod kuće, od zobi, meda, orašastih plodova i suvog grožđa. Ili kupite neku s vrlo kratkim spiskom sastojaka.

Pazite šta unosite u organizam i to će biti dovoljno da se osjećate dobro i poletno svaki dan!