Svjetska federacija uvodi nova pravila koja će početi da važe od 1. jula 2016. "Šot klok" i dalje ostaje samo želja. Međunarodna rukometna Federacija (IHF) objavila je izmjenu pravila rukometne igre koja bi trebalo da zažive do 1. jula ove godine, piše Balkan-handball.com!

rukometasi leotara pobijedili celinac

Promjene su ratifikovane od savjeta IHF u Sočiju i objavljene na posljednjem Kongresu 6. novembra.

Pet pravila je testirano na SP juniora i kadeta u Brazilu i Rusiju i odnose se na:

1. Golman kao igrač: Golman može biti korišćen kao sedmi igrač u polju.

2. Povrijeđeni igrač: Povrijeđeni igrač mora napustiti teren poslije primanja medicinske pomoći i može ponovo ući u igri tek nakon trećeg napada svog tima.

3. Pasivna igra: Poslije podizanja ruke od strane sudije, tim ima maksimalno šest dodavanja prije šuta na gol. Sudije neće imati potpuno slobodu da odluče kada je napad pasivan, već poslije šestog dodavanja biti u obavezi da prekinu napad i loptu dodijele ekipi koja se branila.

4. Posljednji minut: U pravilima 8:5, 8:6 i 8:10d, termin „posljednji minut meča“ trebalo bi da bude zamijenjen sa „posljednjih 30 sekundi meča“. Što znači da će se svaki težak faul u posljednjih pola minuta pokazivati crveni karton i automatski svirati sedmerac.

5. Plavi karton: Sudije dobijaju plavi karton pored crvenog i žutog kako bi bile još određenije povodom diskvalifikacije igrača. Ako se pokaže plavi karton, pisana izjava će biti dodata izveštaju o kome će Disciplinska Komisija doneti odluku.

Uprkos tome što mnogi smatraju da bi vremensko ograničenje napada bio revolucionaran poduhvat u pravilima rukometne igre, u IHF još nemaju hrabrosti za ovakav potez.