Bijele mrlje, leukonychia, obično se javljaju zbog manje povrede na noktima. Većina bijelih mrlja ili tačkica na noktima,uzrokovane su mjehurićima vazduha ispod noktiju.

Bijele mrlje nokti

Ukoliko obratite pažnju na vaše nokte, moći ćete znati i da li je to vrijeme za posjetu doktoru.
Bijele mrlje mogu ukazivati na bradavice i gljivice ili na psorijazu i ekceme. One takođe mogu biti jedan od nekoliko znakova bolesti sarkoidoze koja zahvata kožu, pluća i druge organe.

Ukoliko je vaš nokat mekan i ima bijele mrljice, onda to stanje nazivamo  Plummerov nokat, što može upućivati na hipertireozu.

Pojava horizontalne bijele crte preko cijele površine nokta može ukazati na srčani zastoj, Hodgkinovu bolest, malariju, pa čak i gubu.

Primjetite li dvije bijele vodoravne uske pruge na jednom ili više nokta, to je znak hipoalbuminemije, snižene bjelančevine albumina u krvi. Taj poremećaj i te crte mogu izazvati nekoliko akutnih i hroničnih zdravstvenih stanja, a to su, među ostalim, bolest bubrega, ciroza jetre, srčani zastoj i nepravilna prehrana.

No, ne brinite, u većini slučajeva te su crte upalna reakcija na infekciju ili povredu. Nemojte nikad ignorisati promjene na vašim noktima, jer su one povezane sa vašim zdravljem i mnogo više nego sto mislimo.