Među mnogim neobičnim i fascinantnim žabama na našoj planeti najinteresantnije su staklene žabe. Staklene žabe (Centrolenidae) su familija žaba čija je zid trbušne duplje providan pa se kod mnogih vrsta kroz njega mogu vidjeti unutrašnji organi.

staklene zabe

Većina vrsta ima zelenu boju tijela koja se kreće od svjetlo do tamnozelene čime se odlično kamufliraju među biljkama. Kosti su im takođe zelene boje koja potiče od zelenih žučnih soli. Veličina tijela im se kreće oko 30 mm, tako da su malene žabe.

staklene zabe

Žive u Meksiku, Centralnoj i Južnoj Americi. Mogu se naći od južnog Meksika do Bolivije, u istočnoj i sjeveroistočnoj Argentini i na jugoistoku Brazila. Najviše ih ima blizu rijeka, potoka i močvara.

staklene zabe

Iako su rijetko veće od tri centimetra, ove žabice su izvrsni grabljivci oštrog vida. Skaču na svoj plijen otvorenim ustima i smrtonosno su precizne čak i za njih ogromnim udaljenostima od nekoliko centimetara. Poznate su i po svom velikom apetitu.
[embed]

[/embed]

One su takođe i jedna od rijetkih vrsta vodozemaca gdje se otac brine za potomke. Ženka polaže jaja na lokvanjima i lišću na vodi, a dalju brigu preuzima otac.
Evo kako mužjak, kao pravi Nindža ratnik, čuva jajašca:

[embed]

[/embed]