Sokotra je arhipelag od četiri ostrva i dvije hridi u Indijskom okeanu, dug 250 km, ukupne površine zajedno sa morem 410,460km². Od najbližeg kopna, Somalije, arhipelag je udaljen 240 km, a od Jemena 380 km. Administrativno pripada Jemenu.

arhipelah sokorta Ime “Sokotra” vodi porijeklo iz sanskrita i znači “ostrvo blagoslova”.

Arhipelag Sokotra je u davnoj prošlosti bio dio megakontinenta Gondvana od koga se odvojio tokom miocena, u isto vrijeme kad se otvorio Adenski zaliv na sjeverozapadu.

Najveće ostrvo arhipelaga je Sokotra sa svojih 3625 km², što je 95% ukupne površine arhipelaga, ostala ostrva su: Abd Al Kuri (133 km²), Samha (40 km²) i Darsa (16 km²). Glavno ostrvo dijeli se na usku priobalnu pješčanu ravnicu, vapnenačku visoravan s kraškim pećinama I planinski pojas Haghier, sa najvećim vrhom od 1525 metara. arhipelah sokorta

Najveći, i glavni grad je Hadiboh sa oko 8.500 stanovnika.

arhipelah sokorta

Mnogi avanturisti su dolazili da ubiru blaga ovog ostrva, uprkos pričama da ga čuvaju džinovske zmije koje žive u pećinama. Među onima koji su uživali u blagodatima Sokotre bili su Kraljica Sabe, Aleksandar Veliki i Marko Polo. arhipelah sokorta

Arhipelag Sokotra je dragulj bioraznolikosti Arapskog mora. Duga geološka izolovanost ostrva i njegova žestoka vrućina i suva klima stvorila je specifičnu endemsku floru i faunu. Čak 825 biljnih vrsta raste samo na Sokotri. Jedan od simbola Sokotre je Zmajevo drvo, čiji se sok nekad upotrebljavao u tradicionalnoj medicini.

arhipelah sokorta Drvo zmajeve krvi

“Drvo zmajeve krvi” koje je dobilo ime zbog crvene smole, a kome se davnih dana pridavao magijski značaj. Ujedno ovo je jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu.

Fauna ahipelaga je takođe bogata, ima 192 vrste ptica, od kojih se 44 gnijezde na arhipelagu, a među njima su neke endemske vrste: Onychognathus frater, Passer insularis te Rhynchostruthus socotranus. I more oko Sokotre vrvi brojnim vrstama, tu živi 253 korala, 730 vrsta riba i 300 vrsta rakova.

Nije ni čudo, jer je ovo ostrvo bilo izolovano od ostatka kontinenta 6 ili 7 miliona godina.

arhipelah sokorta Krastavčevo drvo

Krastavčevo drvo je iz porodice Cucurbitaceae, koju inače čine penjačice i loze. Ali ovdje se mogu vidjeti zaista velika stabla, sa ogromnim deblima.

Izgledaju kao da su sa neke druge planete.

Stanovnici ovog ostrva iz generacije u generaciju žive kao planinski beduini i uzgajaju koze i bave se ribolovom. Zbog neobične prirode - čudnih biljaka i životinjama koje su na veoma jedinstven način prilagođene vrućem, veoma surovom ali i vjetrovitom ostrvu, Sokotra izgleda kao da je dom vanzemaljaca.

Koliko je ovo ostrvo nevjerovatno govori to što je trećina biljnog svijeta na ovom ostrvu endemska i spada u najvažnije svjetske centre biodiverziteta, jer kombinuje elemente Afrike, Azije i Evrope na način koji i dalje veoma zbunjuje biologe.

Ovdje se mnoge biljke u snabdijevanju vodom oslanjaju na maglu. Neke od Sokotrinih najrjeđih endemskih vrsta rastu na strmim planinskim liticama i po obodu ostrva, gdje upijaju vlagu koja se sakuplja tako što se magla kondenzuje na stijenama.

arhipelah sokorta

Zbog bogatstva svoje biorazličitosti Sokotra je stavljena pod zaštitu UNESC-a. Sokotru zovu draguljem Arapskog mora.

Da biste se detaljnije upoznali sa ovim čudnim ostrvom odlučili smo se na ovaj video.