Naučnici iz Fred Hačinson Centra za istraživanje karcinoma iz Sijetla pronašli su novu, revolucionaranu metodu za liječenje akutne limfoblastične leukemije, objavio je britanski list "Independent".

celije raka lijek

Ova metoda još uvijek je u fazi ispitivanja, ali rezultati koji je pokazala, dali su nadu da bi lijek za jednu od najtežih bolesti današnjice uskoro mogao biti u upotrebi.

Ova terapija koristi sopstvene imuno ćelije da napadne metastaze raka. Ljekari su tretirali T-limfocite, vrstu bijelih krvnih zrnaca, pomoću posebnih molekula kako bi im omogućili da prepoznaju i napadnu stanice tumora. Tako tretirani molekuli, poznati kao himerni antigen receptori, dobijeni suod specijalno uzgojenih genetski modifikovanih miševa, a potom vraćeni u tijelo pacijenta kroz infuziju.

Razlog za nadu je to što su ova ispitivanja dala odlične rezultate. Čak 94% učesnika kliničkog istraživanja nakon ove terapije nije imalo nijedan od simptoma leukemije.

Još jedna stvar koja ovo otkriće čini tako važnim je i to što je ovaj procenat uspješnog liječenja ostvaren na pacijentima koji su bili u posljednjem stadijumu bolesti i kojima su ljekari predviđali dva do pet mjeseci života.

- Ovako nešto nikada prije nije zabilježeno u medicini, iskreno, dobiti ovakve rezultate kod pacijenata kod kojih je bolest toliko odmakla. Ipak, pred nama je dug put do konačnog rješenja - rekao je Stenli Ridel, vođa istraživanja.

Ovo otkriće potencijalno moglo da dovede i do napredovanja u liječenju, pa konačno i lijeka, za neke druge oblike karcinoma, ipak, naučnici upozoravaju da još nije vreme za slavlje, jer je jedan broj pacijenata doživio toksičnu reakciju i umro.